Pripajanje Severne Mitrovice Asocijaciji kosovskih opština bez praktičnog značenja: Sagovornici Danasa o novoj odluci Erdena Atićija 1Foto; Print Screen Kosovo online

Na predlog novoizabranog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića, na sednici skupštine opštine ovih dana doneta je odluka da se Severna Mitrovica pripoji Asocijaciji kosovskih opština.

Protiv te odluke koje je glasao jedini predstavnik Srpske zajednice, prosleđena je kosovskoj vladi na razmatranje. Sagovornici Danasa smatraju da je zo svojevrsna provokacija, ali da sama odluka nema neki dublji značaj.

Ognjen Gogić, politikolog kaže za Danas da ta odluka doneta na predlog novog gradonačelnika Severne Mitrovice nema neki praktični značaj.

“ Novo rukovodstvo opštine Severna Mitrovica time verovatno želi da pošalje neku političku poruku. Time se poručuje da je opština u stanju da funkcioniše i donosi odluke, da ide dalje sa aktivnostima i, posebno, da se ona dovodi u istu ravan sa drugim opštinama na Kosovu južno od Ibra“, kaže sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, taj potez je naravno, i jedna vrsta provokacije. Postoji namera da se stvori uverenje u javnosti da se ulaskom opštine Severna Mitrovica u ovu Asocijaciju stvaraju prepreke za njeno kasnije pristupanje Zajednici srpskih opština.

„To nije tačno. Nema nespojivosti u tom pogledu. Nema prepreka da Severna Mitrovica bude deo oba udruženja opština. U svakom slučaju, kada se Srbi budu vratili u institucije i promenio sastav skupštine, Severna Mitrovica može da istupi iz Asocijacije. Uostalom, opštine sa srpskom većinom južno od Ibra su već deo te Asocijacije pa to nema neki naročiti značaj za njihov položaj“, ocenjuje Gogić.

I Marko Milenković, iz Nove društvene inicijative sa KiM smatra da ova odluka nije mnogo značajna, osim što izaziva medijsku pažnju.

„Time dodatno doprinosi nervozi lokalnog stanovništva i podizanju tenzija između zajednica, ali ne vidim neki važan aspekt ovoga. Asocijacija kosovskih opština osnovana je 2001. godine, nakon prvih izbora na Kosovu, odmah posle sukoba, i ona ima za cilj da zastupa, ili zagovara interese članica. Učlanjenje u tu asocijaciju ne menja značajno poziciju opštine Severna Mitrovica, niti direktno utiče na njeno stanovništvo u bilo kom obliku“, objašnjava Milenković.

On pojašnjava da ova asocijacija u svojoj agendi ima jačanje demokratije na lokalnom nivou, decentralizaciju, poboljšanje opštinskih usluga I kompetencija.

„Opština Severna Mitrovica je prva opština sa Severa Kosova koja će postati deo ove asocijacije, a kada tu odluku donesu politički predstavnici koje 95 odsto građana smatra nelegitimnim, u ovom trenutku utiče veoma negativno na već lošu atmosferu unutar srpske zajednice“, zaključuje sagovornik Danasa..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari