Prištinska Koha objavila navodni non-pejper o Zajednici srpskih opština 1Foto: Printscreen/TV Most

Prištinska Koha objavila je danas još jedan navodni non-pejper, ovog puta o Zajednici srpskih opština, koji je prateći pravni dokument francusko-nemačkog predloga, a kao rešenje zastoja u formiranju ZSO u dokumentu se navodi usvajanje Zakona o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji.

Kako navodi Koha, javnost nije imala uvid u potvrđeni plan za Kosovo, o kojem se govori od letos, i nije upoznata sa njegovom punom sadržinom i detaljima ni sa jedne zvanične adrese, ali je do sada u više navrata objavljivana navodna sadržina tog dokumenta, prenosi Kossev.

U ponedeljak uveče evropski visoki predstavnik Đosep Borelj potvrdio da se razgovara o francusko-nemačkom predlogu, koji je zapravo predlog Evropske unije (EU), i istakao da ga strane nisu odbile, ali je naglasio da je trenutno fokus da se pre 21. novembra reši kriza sa tablicama.

Prištinska Koha večeras otkriva navodni dokument koji prati, kako tvrdi, francusko-nemački predlog za Kosovo.

On se tiče ZSO i prema tom predlogu potrebno je da se usvoji novi zakon kako bi se formirala Zajednica opština sa srpskom većinoma, čemu se u Prištini protive, iako je to deo Briselskog sporazuma koji je ratifikovan i kao međunarodni dokument u kosovskoj skupštini.

Prethodno je Albanijan post tvrdio da se, prema njihovom uvidu u druge papire, od Beograda zahteva da se složi sa tim da se „o zahtevu za Zajednicu opština sa srpskom većinom razgovara samo u okviru celine francusko-nemačkog plana – odnosno kao deo ukupne strukture plana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari