Prištinski analitičari: Poseta Lajčaka i dvojice savetnika podsticaj okončanju dijaloga 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Sve je veća posvećenost međunarodnog faktora što bržem okončanju procesa dijaloga Kosova i Srbije, ocenili su politički analitičari u Prištini.

Imenovanje savetnika nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona za pomoć u dijalogu oni vide kao dobru prilika za „intenziviranje i ozbiljnost“ u ovom procesu.

Prema njihovim rečima, sutrašnja poseta specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu takođe ima za cilj da pojača pritisak „na obe strane kako bi se našlo rešenje pitanja registarskih tablica“.

Analitičar Arben Fetoši za agenciju Kosovapress.com kaže da postoji svest o povratku međunarodne pažnje na ovo pitanje, kako bi se ono što pre okončalo.

Prema njegovim rečima, imenovanje dva savetnika kancelara Šolca i predsednika Makrona znači direktno uključivanje te dvojice evropskih lidera u proces dijaloga.

„Uveren sam da se radi o povećanju interesa međunarodnog faktora da što pre okončamo pitanje dijaloga, koji mora biti zaključen uz pravno obavezujući i sveobuhvatan sporazum sa ‘uzajamnim priznanjem’ u njegovom središtu“, rekao je Fetoši.

I Dritero Arifi ocenjuje da se ovim i Evropska unija ponovo intenzivno uključila u proces dijaloga i da će biti izričitih zahteva.

„Očekujem da će doći do nove dinamike, intenziviranja i veće ozbiljnosti u dijalogu“, rekao je Arifi.

U petak će Kosovo posetiti izaslanik Evropske unije za dijalog, u pratnji savetnika Jensa Pletnera i Emanuela Bona, koje su imenovali nemački kancelar i francuski predsednik.

Na Kosovu je potvrđen sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a u Beogradu će ih, kako je objavljeno u izvorima EU u Briselu, primiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.