Priveden jer je držao kritički tarnsparent namenjen Vučiću? 1

Dragan Krstić, osnivač Centra za ljudska prava i demografiju ,,Clamp“, saopštio je da je danas po podne priveden u Policijsku upravu Niš jer je pored puta kojim se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vraćao sa svečanog otvaranja fabrike Cumtobel razapeo transparent kojim je „želeo da ukaže na robovski položaj Niša i težak život njegovih građana“.

On je za Danas kazao da su ga, dok je na prometnoj autobuskoj stanici stajao sa transparentom na kojem je pisalo „Niš nije SNS plen. Sloboda za 1 milion stanovnika i 14.000 kvadratnih kilometara“, privela osmorica muškaraca za koje pretpostavlja da su pripadnici Interventne policijske jedinice.

Oni su izašli iz tri džipa koja su bila na čelu kolone u kojoj je bio Vučić, i koja je išla ka gradu, gde je imao druge sastanke.

– Proveo sam četiri sata u policiji, a uprkos tome što sam tražio da mi daju službenu belešku nisam je dobio, već mi je rečeno da „dođem u ponedeljak“.

Dobio sam samo papir „Prava dovedenih i zadržanih lica“, u kojem ne piše ništa konkretno. Uveren sam da i ne mogu da mi daju dokument u kojem mogu da navedu zbog kojeg prekršajnog ili krivičnog dela su me priveli, jer nisam učinio ništa protivzakonito.

Samo sam želeo da predsedniku „poželim dobrodošlicu“ i iskazem svoj protest, stav, mišljenje, protiv investitora koji radnicima daju pamperse i plaćaju ih po 200 evra, a uzimaju subvencije od 10.000 evra po jednom zaposlenom- rekao je on.

Krstić je dodao da je ovo njegov treći „bliski susret“ sa policijom za vreme posete Vučića ili u vreme održavanja skupa SNS-a u Nišu. U prethodna dva slučaja on je, takođe, nosio transparente ili uzvikivao poruke o teškom životu u Srbiji.

U službi informisanja Policijske uprave Niš večeras nisu odgovarali na pozive Danasa.

Policija je intervenisala i kada je Krstić prilikom otvaranja novog Kliničkog centra Niš, u decembru prošle godine, dok je Vučić govorio uzvikivao “Gladni smo”, “Pretvorio si nas u roblje” i “Narod nosi pelene u fabrikama”.

Vučić je tada prekinuo govor i rekao da mu „nije prvi put da sluša od vlasnika mjenjačnice i kafića kako teško žive”, aludirajući da je Krstić vlasnik menjačnice.

On je kazao da se „ljudi koji stvarno teško žive, ne ponašaju bahato, već poštuju državu“, ocenjujući da su Krstićevi povici „primitivni izborni trikovi koje je 500 puta slušao”.

Osnivač Clampa je, takođe, na predizbornom mitingu SNS-a u sportskoj hali Čair, u martu prošle godine, uzvikivao da je narod gladan i da u fabrikama nosi pamperse, nakon čega je nasilno izbačen sa mitinga i priveden u policiju.

On je tada kazao da su ga izbacile nepoznate osobe u crnim unformama za koje sumnja da su pripadnici Kobri, a koje su ga tom prilikom fizički povredile, zbog čega je najavio da će podneti tužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari