"Problem" s ikonom koju je Dodik poklonio Lavrovu ušao "u novu fazu" 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Problem sa tri veka starom ikonom svetog Nikole Čudotvorca u okovu navodno iz Luganjska, koju je kao poklon šef ruske diplomatije Sergej Lavrov 14. decembra u Istočnom Sarajevu dobio od predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika proteklog vikenda ušao je u novu fazu.

Zvanična Moskva u subotu je najavila vraćanje Dodikovog dara u BiH dok Interpol ne istraži njegovo poreklo.

Dodikovi politički protivnici u RS i Federacije traže odgovornost i ostavku predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Iako bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenjuje da je Dodikov gaf sa poklonom „blam za ceo srpski narod“, sagovornik Danasa Vladislav Jovanović, diplomata, ambasador i nekadašnji ministar inostranih poslova SR Jugoslavije, smatra da treba biti oprezan i sačekati rezultate istrage.

Jovanović procenjuje i da je mogući razlog za Dodikovo ćutanje o spornom poklonu Sergeju Lavrovu vest da je u kućnoj samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom virusom korona.

– Moguće je i da Dodikovo okruženje pokušava da raščisti o čemu se radi. Ta priča sa Dodikovim poklonom jeste ‘mala bomba’ od vesti za novinare, ali je ipak najbolje sačekati da istraga pokaže da li je nešto učinjeno da bi se napravio problem ni od čega ili je zaista nešto ozbiljno u pitanju. U političkoj utakmici, pogotovo u BiH, svako želi da iskoristi situaciju i oslabi položaj političkog rivala. Ali, to može da se pokaže i kao preuranjeno. Ne treba isključiti mogućnost da je u pitanju samo kopija ikone kojoj je neko podvalio darodavcu. Zato bi svako istrčavanje moglo da ispadne neugodno – objašnjava Vladislav Jovanović.

"Problem" s ikonom koju je Dodik poklonio Lavrovu ušao "u novu fazu" 2

Na pitanje da li su ikone najsrećniji izbor poklona u međudržavnim susretima, Jovanović odgovara da je to stvar ukusa i motiva domaćina – darodavca i da je teško o tome suditi.

Vest da Moskva vraća u BiH Dodikov poklon objavili su zapadni mediji, pozivajući se na ruske kolege. Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije do zaključenja ovog izdanja našeg lista takva saopštenje nije objavljeno.

U diplomatskim izvorima spekuliše se da ruski MIP često za ovakve situacije koristi medije, uz nezvaničnu ocenu da je „slučaj“ Dodikove ikone presedan kakav se gotovo ne pamti u istoriji ruske diplomatije, koja je učinila jedno što je moguće – vratila poklon.

Pozivajući se na medije u RS, moskovska štampa objavila je da se na poleđini sporne ikone nalazi pečat sa tekstom: „Ukrajinski SSR Nacionalni komitet obrazovanja Ukrajine, Odsek regionalna komisija za zaštitu kulturnog nasleđa“, koja je radila od 1920. do 1930. godine. Isti moskovski izvori objavili su i da se „veruje da ikona, za koju se govorilo da je stara 300 godina, potiče iz istočne Ukrajine, gde su se pobunjenici koju je podržavala Rusija, borili sa ukrajinskim trupama u šestogodišnjem sukobu“, te da je posle protesta Ukrajinske ambasade u Sarajevu vlastima BiH, ruski MIP u subotu najavio da će ikona biti vraćena u Bosnu dok se ne istraži Interpol kako bi se razjasnilo njeno poreklo“.

Iako i pojedini krugovi u samoj BiH ne isključuju mogućnost da su spornu ikonu u BiH mogli da donesu i Belorusi posle Oktobarskog prevrata i pobede boljševika u Rusiji, bivši ministar spoljni poslova BiH Igor Crnadak i predsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović tvrde da je reč o „aferi kojom je Milorad Dodik zadao novi udarac imidžu BiH“.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić je u subotu bio kategoričan da je „reč o krađi i skandalu međunarodnih razmera za koji neko mora da odgovara na sudu“

Bez odgovora ko je vlasnik

U „slučaju“ poklonjene ikone treba imati u vidu da je Generalno ukrajinsko tužilaštvo pre nekoliko godina vodilo istragu protiv građana Srbije i RS koji su se borili zajedno sa proruskim snagama na istoku Ukrajine.

U Ukrajinskoj ambasadi u BiH Danasu nisu odgovorili na pitanja o istorijskim i umetničkim podacima vezanim za spornu ikonu, kao i da li se nalazi u državnom registru ukradenog i nestalog umetničkog blaga i ko je njen vlasnik – država ili Crkva.

U ovoj bivšoj sovjetskoj republici postoji otvoren crkveni spor između kanonski priznate Ukrajinske pravoslavne crkve pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije i novoosnovane Pravoslavne crkve Ukrajine, koju je početkom 2019. zvanično Tomosom ustanovio carigradski patrijarh Vartolomej, što je podelilo pravoslavni svet. SPC je u tom kanonskom sporu između Carigrada i crkvene Moskve stala na stranu Ruske pravoslavne crkve.

Kako prenosi RTS, u novoosnovanoj Crkvi u Ukrajini tvrde da je Dodikov poklon „deo ukrajinskog nacionalnog i kulturnog nasleđa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari