Probleme sa potvrđivanjem kandidature ima 47 kandidata za poslanike Skupštine Kosova 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Portparol centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi saopštio je danas da 47 od ukupno 1.080 kandidata za poslanike Skupštine Kosova ima problem sa potvrdjivanjem kandidature, jer su u poslednje tri godine pravosnažno proglašeni krivim za krivično delo.

CIK je danas dobio informacije od Sudskog saveta Kosova, Izbornog panela za žalbe i predstavke, Ministarstva inostranih poslova i Kosovske obaveštajne agencije o osobama koje su u poslednje tri godine pravosnažno osudjene za krivično delo.

Prema Eljeziu, na osnovu tih informacija, Kancelarija za registraciju političkih partija i overu CIK-a pripremiće Preporuku za odobravanje ili odbijanje overe političkih subjekata i njihovih kandidata.

„Iz odgovora koje smo dobili od Sudskog saveta Kosova proizilazi da 15 od 28 političkih subjekata, koji su se prijavili za sertifikaciju, imaju kandidate koji nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima, pošto poslanici ne mogu biti osobe koje su pravosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine proglašene krivim za krivično delo“, kazao je Eljezi.

Preporuke Kancelarije za registraciju političkih subjekata biće razmatrane na sastanku CIK-a najkasnije 22. januara.

Politički subjekti će biti pojedinačno obavešteni o odgovorima koji su dobijeni od institucija, kako bi mogli da popune spisak sa ostalim kandidatima u slučaju da neki kandidat ne ispunjava zakonske kriterijume.

U slučaju da politički subjekat ili kandidat nije certifikovan, može podneti žalbu Izbornom odboru za žalbe i ako je stranka nezadovoljna, slučaj može biti poslat na Vrhovni sud.

Period za žalbe i donošenje odluke utvrdjen je do 31. januara.

Za 1. februar je predvidjeno žrebanje za rangiranje političkih subjekata na glasačkim listićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari