Probleme sa potvrđivanjem kandidature ima 47 kandidata za poslanike Skupštine Kosova 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Portparol centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi saopštio je danas da 47 od ukupno 1.080 kandidata za poslanike Skupštine Kosova ima problem sa potvrdjivanjem kandidature, jer su u poslednje tri godine pravosnažno proglašeni krivim za krivično delo.

CIK je danas dobio informacije od Sudskog saveta Kosova, Izbornog panela za žalbe i predstavke, Ministarstva inostranih poslova i Kosovske obaveštajne agencije o osobama koje su u poslednje tri godine pravosnažno osudjene za krivično delo.

Prema Eljeziu, na osnovu tih informacija, Kancelarija za registraciju političkih partija i overu CIK-a pripremiće Preporuku za odobravanje ili odbijanje overe političkih subjekata i njihovih kandidata.

„Iz odgovora koje smo dobili od Sudskog saveta Kosova proizilazi da 15 od 28 političkih subjekata, koji su se prijavili za sertifikaciju, imaju kandidate koji nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima, pošto poslanici ne mogu biti osobe koje su pravosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine proglašene krivim za krivično delo“, kazao je Eljezi.

Preporuke Kancelarije za registraciju političkih subjekata biće razmatrane na sastanku CIK-a najkasnije 22. januara.

Politički subjekti će biti pojedinačno obavešteni o odgovorima koji su dobijeni od institucija, kako bi mogli da popune spisak sa ostalim kandidatima u slučaju da neki kandidat ne ispunjava zakonske kriterijume.

U slučaju da politički subjekat ili kandidat nije certifikovan, može podneti žalbu Izbornom odboru za žalbe i ako je stranka nezadovoljna, slučaj može biti poslat na Vrhovni sud.

Period za žalbe i donošenje odluke utvrdjen je do 31. januara.

Za 1. februar je predvidjeno žrebanje za rangiranje političkih subjekata na glasačkim listićima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.