Pet uslova ProGlasa za održavanje fer i demokratskih izbora 1foto: Miloš Tešić/ATAImages

Inicijatori ProGlasa predstavili su danas pet minimalnih uslova za održavanje fer i demokratskih izbora u Srbiji, nakon brojnih malverzacija ustanovljenih od strane stranih posmatrača i institucija, kao i domaćih, na izborima 17. decembra prošle godine.

Miodrag Jovanović, inicijator ProGlasa i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, naveo je sledeće uslove:

1. Revizija postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska.

„Neophodno je da nezavisna komisija sačinjena od međunrodnih i domaćih eksperata sprovede reviziju biračkog spiska u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama ODIHR-a i posle utvrđivanja činjeničnog stanja pristupi uspostavljanju tačnog biračkog spiska i uspostavljanju mehanizama koji osiguravaju njegov integritet“, rekao je Jovanović na konferenciji za medije „Proglasa“.

On je istakao da su modaliteti, odnosno tehnički oblici ovog rešenja u nešto što pripada radu i nalazima eksperata i relevantnih političkih subjekata.

„Ovaj načelni stav koji Proglas zastupa je stanovište na kojem stoji i organizacija CRTA“, naveo je profesor Jovanović.

2. Overa potpisa za podršku kandidaturi samo kod notara i sudu

Jovanović je podsetio da su uoči izbora „na brutalan“ način falsifikovani potpisi podrške kadidature određenih lista.

„Ono što je bilo definitino utvrđeno je da je najveći broj tih falsifikata došao od opštinskih overitelja. Zahtev je da se u svakom narednom ciklusa podrška kandidaturi mora biti javno-beležnički, odnosno sudski overena. Apel javno-beležničkoj komiri je da se ona stara o tome da ako se utvrdi ikada da neko od javnih beležnika falsifikuje potpis, postoji član zakona koji ustanovljava odgovornost, praktično oduzimanje pravao o javno-beležničkoj delatnosti jer je reč o teškom prestupu“, objasnio je profesor Pravnog fakulteta.

3. U nazivu liste ne sme biti ime onoga ko nije kandiat

„Zahteva se da u svim izbornim postupcima nazivi lista ne smeju sadržavati imena lica koj inisu na listi kandidata. Ovom kampanjom je dominirao predsednik Republike, iako se nije pojavljivao nigde u ulozi kandidata, što je dovelo do besmislene situacjie da je ne mali broj građana verovao da je učestvovao na predsedničkim izborima“, podsetio je Jovanović.

4. Medijski pluralizam

„Kada je reč o medijskom pluralizmu, neophodno je preuzeti što pre i što brže konkretne mere da bi se medijska zastupljenost različitih političkih opcija i uravnoteženost izveštavanja o njima koliko-toliko popravila. Medija slika je katastrofalna i ne obezbeđuje minimum jednakosti političkih aktera“, istaknuto je na konferenciji „Proglasa“.

5. Odgovornost za izvršena krivična dela

„Poslednji uslov tiče se onoga što je sudija Majić pomenuo, da je neophodno uspostavljanje pravovremene i neselektivne odgovornosti zbog kršenja zakona u prethodnom i narednim izbornim procesima“, kazao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari