ProGlas na Dan državnosti: Nemamo ni naznake demokratskog društva, EU nas ne napada već hoće da nam pomogne 1Foto: Printscreen/Youtube/Medija Centar

Danas je Dan državnosti, rekao je sudija Miodrag Majić, na konferenciji za novinare inicijative ProGlas, na predstavljanju minimalnih uslova za održavanje fer i demokratskih izbora, te postavio pitanje da li i u kojoj meri danas u Srbiji imamo državu i Ustav.

Čini se da Srbija kao nikada do sada dočekuje ovaj dan u atmosferi koja nije nimalo svečarska, imajući u vidu duboko podeljeno društvo i krizu nakon izbora 17. decembra, rekao je.

Prema njegovim rečima, Srbija slavi Dan državnosti, pozivajući se na Sretenjski ustav iz 1835. godine, koji je u to vreme predstavljao jedan od prvih modernih ustava u Evopi.

– Taj ustav je uspostavio podelu vlasti, vladavinu prava i i sve što čini demokratski okvir. Dva veka posle mi se pitamo imamo li uopšte tragove od onoga što se može nazvati demokratska država – napomenuo je.

Na izborima 17. decembra, kaže dalje, potvrdili su međunarodni posmatrači i insitucije, duboku zarobljenost srpskih instittucija.

Sudija Majić je naglasio da je pored nečinjenja institucija, ono što se dogodilo 17. decembra, podrazumelo i aktivnost deo državnog aparata u tim mahinacijama.

Kako je dodao, povod za konferenciju je da ProGlas ponudi set minimalnih uslova izbornih uslova, unutar kojeg su dve su ključne reči – minimalni uslovi za održavanje novih izbora, dok je druga odgovornost.

– Bez uspostavljanja odgovornosti nećemo moći ići dalje, jer će ove stvari ponavljati, napomenuo je Miodrag Majić.

Bez ispunjenja minimalnih uslova, dodaje, bilo kakvo zaključivanje vlasti, kao i bilo kakvi naredni izbori, čak i ako bi se građani odlučili da pod njima izađu, ne bi bilo legitimno.

Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta, rekao je da je režim Aleksandra Vučića poslao poruku da način na koji je organizovao izbore u decembru prošle godine – niko drugi osim njega ne može da osvoji vlast.

Promene su nužne, prva najnačelnija i najvažnija promena – revizija biračkog spiska, smatra on.

Neophodno je da međunarodna komisija ustanovi reviziju biračkog spiska i pristupi uspotvaljanju tačnog biračkog spiska. Ovo je i stanovište na kojem stoji Crta, odnosno preporuke iz njihovog završnog izveštaja, rekao je Miodrag Jovanović.

Prema njegovim rečima, 17. decembra smo svedočili falsifikovanju potpisa za liste koje su učestvovale na izborima, za šta svu odgovornost snose opštinski overitelji.

– Zato zahtevamo da podrška kandidaturi mora biti sudski overena. Upućujemo zahtev javno beležičkoj komori da ako se utvrdi da je neko falsifikovao potpis, da mora da postoji odgovornost, odnosno oduzimanje prava na tu delatnost – rekao je Jovanović.

Sledeća preporuka, napomenuo je, odnosi se na to da u svim izbornim postupcima nadalje ne smeju se sadržati lica koja nisu u stanju kandidatata. Dominacijom Aleksandra Vučića, podsetio je, nemali broj građana verovao je da učestvuje na predsedničkim izborima.

ProGlas na Dan državnosti: Nemamo ni naznake demokratskog društva, EU nas ne napada već hoće da nam pomogne 2
foto: Printscreen/Pink

Miodrag Jovanović se osvrnuo i na problem medijskog pluralizma i već pomenute odgovornosti.

Neophodno je uspostavljanje odgovornost za kršenje izbornih postupaka, svih učesnika, dodao je.

 Prikupljeno već dovoljno dokaza za utvrđivanje odgovornosti za izborne mahinacije

Bojana Savović, tužiteljka, istakla je da je prikupljeno već dovoljno dokaza za utvrđivanje odgvornosti za izborne mahinacije.

Ko je overovao nečije potpise se bukvalno može proveriti za jedan dan, navela je, istakavši da je 80 odsto prijava koje su podnete, lako dokazive.

Izostanak reakcije nadležnog tužilaštva je ono što brine, dodala je Savović i upozorila da su „dužni da nam daju odgovore“.

Građani korišćeni kao šahovske figure za nečije potrebe

Ivanka Popović, profesorka Beogradskog univerziteta, rekla je da na delu raskorak između zakonitosti i realnosti.

Građani su nosioci suverenosti i slobodnom voljom biraju svoje predstavnike, istakla je i naglasila da je stoga ustanovljena migracija birača dokaz da su građani korišćeni kao šahovske figure za nečije potrebe.

– Čak su izbori za studentske parlamente na isti način primenjeni – rekla je Ivanka Popović.

Podsetiče se krađa i sve ostalo, a, dodaje, ceo način mišljenja je otelotvoren u izjavi – Pa šta?

Ivanka Popović se osvrnula i na antievropsku retoriku ređima Aleksanra Vučića, nakon rezolucije Evropskog parlamenta o izbornoj krađi, rekavši da, „ako smo građani odlučili da ulazimo u EU. kako je sada došlo do zamene teze da sada odustajemo od toga“.

– Rezolucija EP nije napad na građane Srbije, nego želja da nam pomognu – zaključila je Ivanka Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari