Da li EU može da "odbrani" izbornu volju građana Srbije od Vučića? 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Nakon što je opozicija izdejstvovala da evropski poslanici izglasaju Rezoluciju o izborima u Srbiji, dokument u kojem se od Evropske komisije zahteva da formira međunarodnu komisiju za istragu o uslovima u kojima su se odigrali decembarski izbori, zapitanost o tome kakav doživljaj celog slučaja imaju građanke i građani Srbije, odnosno da li je moguće da bez njihove informisanosti i odazivanju na pobunu u organizaciji opozicije, izborna krađa dobije svoj epilog, postaje sve aktuelnije.

Izvesno je da je od izbora 17. decembra tek nekoliko poziva opozicije na protest imalo smisla sa aspekta masovnosti a time i uticaja na političke prilike. Ali, izvesno je, takođe, da ta „masovnost“ svakako nije u skladu sa težinom problema koji odražavaju izborne prevare, mahinacije i krađu od strane režima Aleksandra Vučića.

Stoga, čini se da je moguće da Aleksandar Vučić zabrani međunarodnoj komisiji za istragu o decembarskim izborima, rad i pristup institucijama u Srbiji.

– Autokratama su potrebni izbori kako bi na domaćem i međunarodnom planu tvrdili da imaju podršku građana i da oni samo sprovode volju suverene države koja im je poverena na upravljanje – kaže za Danas Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove.

Istovremeno, dodaje, tvrde da postoji politički pluralizam, da su institucije nezavisne u svom radu, informisanje slobodno, a demokratski izbori sprovedeni po međunarodnim standardima.

„Vučič duže na vlasti nego što je nama upravljao zločinački režim Slobodana Miloševića“

Sve navedeno Vučić i njegov režim tvrde za svoju vladavinu koja je sada duže na vlasti nego što je nama upravljao zločinački režim Slobodana Miloševića, dodaje.

– Kako je decenijska praksa laganja popucala po svim šavovima i golubovima na grani je jasno da političke institucije u Srbiji nisu stabilne, da cvetaju korupcija i organizovani kriminal, da se prostor za politički dijalog suzio na najniži nivo, a su nepravilnosti na poslednjim izborima ozbiljno narušili pravo glasa građana Srbije, posebno Beograđana i Beograđanki – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, situacija u kojoj dve trećine parlamenta traži od Evropske komisije da inicira međunarodnu kontrolu izborne krađe u Srbiji, ne daje mnogo manevarskog prostora predsednici fon der Lajen.

– Jasno je da će oštriji jezik biti korišćen u narednom izveštaju Komisije, ali to neće biti dovoljno da se zauzda vlast Aleksandra Vučića i obuzda u flagrantno kršenje zakona – kaže Beširi.

Da li EU može da "odbrani" izbornu volju građana Srbije od Vučića? 2
Foto: Vesna Lalić / Nova.rs

Ukoliko bi EU komisija predložila međunarodnu istragu, napominje dalje, to bi bila ozbiljno izlaženje iz okvira javnog delovanja komisije prema Srbiji u poslednjih deset godina.

– Značajno bi bio izvršen pritisak na Beograd da se preispita u svojim nedelima što bi možda vodilo rešenju u kome Ustavni sud usvaja žalbu opozicije i nalaže ponavljanje izbora, pre samog oglašavanja Brisela. Drugi scenario je da međunarodna misija dođe, napravi izveštaj u kome će navesti niz nepravilnosti koje je i misija OEBS-a taksativno navela, a da Nemanjna 11 kaže usvojićemo sve preporuke pred prolećne izbore. I treći scenario je da se ništa ne dogodi pre evropskih izbora i nove komisije na jesen ove godine – objašnjava sagovornik Danasa.

Kakogod razvoj situacije bude eskalirao, zaključuje, jedno je sigurno, za odbranu izborne volje zaduženi su pre svega građani Srbije i bez njih nema boljitka, Evropa može samo da pomogne tako što je jezički formulisati ono što već znamo – car je go i on je lopov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari