Aleksandar VučićFoto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Grčke, Kirijakosom Micotakisom, da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje evropskog puta, ali dodajući da isto tako – da Srbija očekuje jasne signale iz zajednice evropskih država da je poželjni budući član.

Predsednik Srbije izgovorio je ove reči samo par dana nakon što je Evropski parlament usvojio Rezoluciju kojom se konstatuju ozbiljne sumnje u izbornu regularnost u izvedbi Aleksandra Vučića, odnosno u izbornu krađu, te se od Evropske komisije traži da sprovede međunarodnu istragu tim povodom.

Prema ocenama mnogih relevatnih posmatrača prilika, ovo je najozbiljniji udarac Evropske unije na Vučićev režim, od početka njegove vladavine.

"Rezolucija EP izbacila Vučića iz ravnoteže": Sagovornici Danasa o zajedničkoj konferenciji predsednika sa Micotakisom 1
foto FoNet Zoran Mrđa

Bio je prinuđen i pred Micotakisom da viče iz sveg glasa da je Srbija na evropskom putu

Komentarišući izjavu Aleksandra Vučića o posvećenosti Srbije da ubrza svoj put ka punopravnom članstvu u zajednici evropskih država, Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, kaže za Danas da Vučićeva izjava jasno pokazuje koliko je izbačen iz ravnoteže Rezolucijom koju je izglasao Evropski parlament.

– Sve izjave za domaću javnost da je taj dokument nebitan padaju u vodu kada komunicira sa EU ili o EU. Prinuđen je da viče iz sveg glasa da je Srbija na evropskom putu, kao da će ta buka i predstava zatrpati ocenu njegove vlasti koju je EU dala u Rezoluciji – kaže Biljana Stojković.

Kako dodaje, po njenim direktnim saznanjima od nekih evroposlanika, Vučićevi izaslanici su pokušavali da spreče pisanje i izglasavanje Rezolucije na različite načine, uključujući i pretnje da će se obustaviti komunikacija sa Evropskim parlamentom i drugim zvaničnicima. Panika u njegovoj glavi i u redovima njegove klike nije mala – smatra ona.

Važno je reći da opozicija i Vučić različito tumače signale koje dobijamo iz Evrope, dodaje.

– Za njega bi signal da EU želi Srbiju bio ignorisanje njegovog antidemokratskog načina vladanja. Za mene upravo Rezolucija i briga o tome kako izgledaju institucije, kako se odvijaju izbori i koliki je stepen ljudskih prava predstavljaju pravi pokazatelj da EU želi Srbiju u svojim okvirima – zaključuje naša sagovornica.

Vlast Vučića suočava se sa problemom koji do sada nije imala

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, ističe za Danas da se vlast Aleksandra Vučića suočava se sa problemom koji do sada nije imala – otvorenim političkim sukobom sa Evropskom unijom i njenom najmoćnijom članicom, Nemačkom.

– Najavljena međunarodna istraga, nakon neuobičajeno oštre rezolucije Evropskog parlamenta, može da sruši brižljivo gajenu sliku Vučića kao jakog lidera koji brani „dostojanstvo“ Srbije, šta god ta fraza značila. Mislim da on trenutno pokušava na sve načine da predupredi takav ishod, radeći na više frontova istovremeno – kaže nas sagovornik.

"Rezolucija EP izbacila Vučića iz ravnoteže": Sagovornici Danasa o zajedničkoj konferenciji predsednika sa Micotakisom 2
foto FoNet Milica Vučković

Pre svega, dodaje, pojačava antievropsku retoriku u zemlji, što se vidi kroz ponašanje njemu lojalnih medija, političara i para-stranačkih skupina poput navijača Crvena Zvezde.

– Time pokušava da zaplaši EU eventualnim okretanjem ka Rusiji i da igra na staru kartu garanta stabilnosti u ovom delu Evrope. Sa druge strane, ne sme da se potpuno odrekne verbalno proklamovanog evropskog puta i tu se oslanja na svoje stare saveznike, uključujući i grčkog premijera. U tom kontekstu vidim njegove izjave na konferenciji sa Micotakisom, koje su u isto vreme i pretnja EU i uveravanje da je Srbija i dalje na evropskom putu – ističe naš sagovornik.

Jedino do čega je Vučiću stalo je vlast, smatra, te dodaje da je sve drugo, uključujući i evropske integracije, pa i celokupno spoljnopolitičko opredeljenje zemlje, samo su instrumenti da se na vlasti ostane i da ona postane što apsolutnija.

– Uvek u tom ključu treba čitati sve njegove izjave i postupke, pa i ove poslednje. Od trenutne političke koristi zavisiće i sadržina i intenzitet upućenih poruka. Očekujem da se ovakvo, na prvi pogled šizofreno ponašanje i za i protiv evropskih integracija, nastavi i u budućnosti, sve dok bude bilo i milimetar prostora za Vučićevo političko manevrisanje – zaključuje Dragan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari