Vučić posle sastanka sa Micotakisom: Srbija nema problema sa novcem, ali ima sa izgradnjom 1foto: Printscreen/Pink

Srbija nema problema sa novcem, ali ne može da izgradi ono za šta je novac obezbeđen, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirjakosom MIcotakisom.

Vučić je na konferenciji za medije nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom istakao da ove godine obeležavamo 145 od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Grčke.

Rekao je i da su Srbija i Grčka uvek podržavale teritorijalni integritet obe države, i istakao je da veruje da će tako i biti.

„Ono oko čega su saglasni“ je da je Grčka jedan od značajnih i važnhi podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu. „Uprkos različitim stvarima, Srbija je čvrto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta i da smo zahvalniGrčkoj na podršci“ dodao je Vučić.

Istakao je da razume da Evropa nije srećna zbog određenih poteza Srbije, ali da očekuje signale podrške iz Evrope.

Takođe, rekao je da očekuje da 2027. godinu Srbija završi sa ukupnom vredošću BDP-a od 100 milijardi evra, i zbog toga je Srbiji potrebna i pomoć Grčke. Dodao je i da je danas u srbiji prisutno 35 grčkih firmi.

„Srbija nema problema sa novcem, ali ima problem da izgradi ono za šta je novac obezbeđen“ rekao je Vučić,i dodao da je zamolio premijera Micotakisa da „pošalje“ grčke firme koje bi u tome pomogle.

Kako je rekao razgovarali su o saradnji u energetskom sektoru, transportu i infrastrukturi.

Istakao je i značaj izgradnje brze pruge koja bi vodila ka Solunu, koji je značajan jer bi Srbija mogla da ga koristi kao luku.

Na kraju rekao je da se nada da će 2024. godina biti godina rasta saradnje između Srbije i Grčke.

Premijer Micotakis rekao je da će danas potvrditi partnerstvo Srbije i Grčke i dodao da je u Srbiju došao sa većim timom ministara jer bi žele oda produbi bilateralnu sarandju.

Kako je istakao obe zemlje su posvećene osavremenjavanju železničkog koridora koji povezuje Srbiju i Grčku, i dodao da je on značajan za celu jugoistočnu evropu.

Micotakis je rekao da je saradnja Grčke i Srbije proširena i na energetski sektor i istakao da bi Srbija mogla da pruži velike skladišne centre u tu svrhu.

Premijer Grčke se osvrnuo i na Expo 2027 i rekao da je Atina podržala kandidaturu Srbije od početka.

Takođe, ponovio je Vučićeve reči da je Srbija najjača ekonomija na zapadnom Balkanu i izrazio podršku Srbiji na njenom evropskom putu.

Istakao je da stav Grčke prema Kosovu ostaje nepromenljiv i da je dijalog o normalizaciji odnosa jedino rešenje koji Grčka podržava, a to bi, dodao je Micotakis, posebno pomoglo održanju stabilnosti u regionu.

Na kraju, Micotakis se osvrnuo i na svetska dešavanj i rekao da o bliskom istoku i Ukrajini Srbija i Grčka imaju iste stavove i vode se međunarodnim pravom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari