Danas u podne protest Srba u Kosovskoj Mitrovici zbog ukidanja dinara i "arogantnog ponašanja vlasti u Prištini" 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Protest u organizaciji Saveza penzionera Kosova i Metohije održaće se danas u podne u severnom delu Kosovske Mitrovice, najavljen kao „veliki protestni opštenarodni skup“, povodom odluke Centralne banke Kosova o zabrani dinara.

Raspoređivanje pripadnika specijalnih jedinica, isključivo albanske nacionalnosti u sredinama naseljenih većinskim srpskim stanovništvom, hapšenje Srba nakon višednevnih protesta i barikada, brutalni upadi policije, zatvaranje i oduzimanje prostorija i objekata srpskih institucija, ukidanje platnog prometa i zabrana dopremanja dinara – neki su od razloga zbog kojih Srbi na protestu žele da da se čuje i njihov glas, prenosi RTS.

„Najviše pogađa one penzionere koji svoje penzije primaju na ruke, koje im donosi poštar. To su uglavnom starije osobe, sa nekim nedostacima, da jednostavno ne mogu sami da podignu penziju. Zamislite da jedan takav penzioner i jedna takva osoba sa bolestima mora da ode do Kuršumlije da podigne svoju penziju“, rekao je Vesko Stojković, predsednik Saveza penzionera KiM.

Organizatori kažu da je ovaj protest prilika da se ukaže na arogantno ponašanje vlasti u Prištini.

„Treba uputiti poruku svetskoj javnosti da nema opstanka i ostanka Srba na KiM ako se to sprovede do kraja. Opstanak vezujem za političku opciju, ali ostanak je vezan za primanja, za ekonomiju i osnovne životne uslove da se ostane“, kaže Vesko Stojković za RTS.

Protest su podržale stranke Srpska lista i Srpska demokratija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari