Na čelu funkcioneri Srpske liste i Srpske demokratije: Nekoliko hiljada Srba na protestu Udruženja ujedinjenih penzionera u severnom delu Kosovske Mitrovice 1 EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U organizaciji Udruženja ujedinjenih penzionera danas je u severnom delu Kosovske Mitrovce održan protestni skup zbog prekida dinarskog platnog prometa i ukidanja dinara kao valute na KiM.

Prema procenama lokalnih srpskih medija, na protestu na kome su se penzionerima pridružili i zaposleni u zdravstvu, prosveti i drugim javnim institucijama, učestvovalo je nekoliko hiljada Srba.

Na čelu su bili funkcioneri Srpske liste, koja je prva podržala protest penzionera čim je najavljen prošlog vikenda preko TV Most, kao i Srpske demokratije.

Danasovi izvori na terenu procenjuju da je na masovnost protesta u velikoj meri uticao apel koji je uoči skupa episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) uputio srpskom narodu pozivajući na “narodno jedinstvo, dostojanstvo, hrabrost, snagu, trpljenje” uprkos “institucionalnom teroru Prištine”.

Dok su Srbi u severnom delu Mitrovice protestovali protiv akcija Vlade Kosova, njen premijer Aljbin Kurti poručio im je danas iz Velike Britanije preko tamošnjih medija da “nema ukidanja uredbe, ali i da neće biti kažnjavanja – građani koji koriste dinar imaće dovoljno vremena da se prilagode”.

Na čelu funkcioneri Srpske liste i Srpske demokratije: Nekoliko hiljada Srba na protestu Udruženja ujedinjenih penzionera u severnom delu Kosovske Mitrovice 2
(BETAPHOTO AP Photo/Bojan Slavkovic)

Udruženje ujedinjenih penzionera sazvalo je „Veliki opštenarodni protestni skup iz želje da skrene pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i Aljbina Kurtija o ukidanju dinara kojom im se ugrožava ostanak i opstanak na njihovim ognjištima“, objašnjeno je iz ovog udruženja.

Srpsko nacionalno veće je pozvalo takođe građane na današnji protest, ali i na “otpor političkim manipulatorima”, saopštilo je danas SNV.

“Od toga koliko će skup biti dostojanstven, umnogome će zavisiti dalja borba našeg naroda protiv šovinističke i diskriminatorske politike jednog od najvećeg mrzitelja srpskog naroda Aljbina Kurtija, ali i protiv izdaje srpske vlasti, koja je na delu”, poručeno je iz SNV KiM.

Skup na mitrovačkom gradskom šetalištu počeo je tačno u podne himnom Srbije “Bože pravde”. Vijorile su se zastave Srbije i nošeni su transparenti sa porukama: „Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“, „Ovo je okupacija“, „UN 1244 USA HELP“, „Evropo, otvori oči“, „Bez socijalnih primanja, nećemo imati ni za hranu“, „Pravda za Slađana“ i „Nije kriv“.

Jedna od glavnih poruka bila je: “Ne dozvolite jednom čoveku da uništi sve za šta se EU zalaže, potrebno je da se odluka ukine.” Srbi iz Leposavića u severni deo Mitrovice dolazili su organizovano autobusima, dok je iz Ibarskog Kolašina odziv bio manji, saznaje Danas iz izvora na terenu.

Protest su obezbeđivali pripadnici KPS, a viđeni su i službenici Euleksa. Procena KPS je da je na skupu bilo 1.800 građana.

– Oštra osuda i zabrinutost samo su reči, nama je potrebno da se odluka ukine i omogući dostava dinara poštama i bankama. To nam je potrebno da bi živeli kao sav normalan svet. Potrebno nam je danas, ne sutra, poručila je sa protesta Dušanka Đorović u ime Udruženja ujedinjenih penzionera.

Ona je rekla da je velika laž da se mogu otvarati računi u kosovskim bankama i podizati penzije, što se uporno ponavlja iz Prištine.

– Te banke ne priznaju dotok novca na osnovu rešenja o penzijama ostvarenih kod srpskog PIO fonda. One ne priznaju srpski PIO… Odluka da se ukine dinar i time onemogući da mi podignemo svoje radom zaslužene penzije – bukvalno znači da se nama ukida i parče hleba, život. Ako se zna da se u našim trgovinama onemogućava nabavka srpske hrane, u apotekama nema naših lekova, šta je ako ova odluka ostane na snazi? Šta će sa nama biti sutra?“ – upitala je predstavnica Udruženja.

Dragana Milenković, profesorka Ekonomskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u severnom delu Mitrovice, ocenila je da “ukidanje dinara koji je prvi put iskovan 1214. baš na prostoru Kosova i Metohije, tačnije u Novom Brdu, znači ukidanje života za srpski narod“.

– Njegovim ukidanjem ukidaju se lični dohoci zaposlenima, funkcionisanje univerziteta, škola, bolnica, privredne delatnosti. Ukida se život protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva EU, upozorila je Milenković.

Ona je istakla i da je “dinar opstajao i u najgorim vremenima okupacije”.

– Postavlja se pitanje da li je ustav takozvanog Kosova jači od svih evropskih sporazuma, kriterijuma i standarda kojima se jasno i precizno utvrđuju uslovi za ulazak u evrozonu. Kako to da taj ustav važi kada se Srbima ukidaju prava, ali ne važi kada treba vratiti imovinu manastiru Visoki Dečani ili imovinu srpskim građanima? Kako taj ustav ne važi kada se Srbima ukida pravo na jezik, po kom propisu nam se oduzimaju knjige ispisane ćirilicom, upitala je Dragana Milenković zaključujući da je reč o „obračunu Prištine protiv srpskog naroda“.

Na skupu penzionera govorili su i direktorka OŠ u Ugljaru Vesna Martinović, upravnica Narodnih kuhinja „Majka devet Jugovića“ Svetlana Stević i potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović.

Istraga zbog grafita
Zbog grafita sa porukom „Kad se vojska na Kosovo vrati, Severna Brigada živi“, koji su se tokom prošlog vikenda pojavili u severnom delu Kosovske Mitrovice, Leposaviću i Zubinom Potoku, KPS je pokrenula istragu. Reč je o predmetu „Izazivanje razdora i netrpeljivosti“, prenosi portal kossev.info. Ovi grafti osvanuli su uoči današnjeg “dinarskog” protesta penzionera, a dan pošto su Delije u Beogradu prošetale slogan „Državo, zaustavi iseljavanje Srba sa Kosova“.

SNV: Srpska lista što dalje od skupa
Srpsko nacionalno veće KiM saopštilo je danas da “podržava zahteve Udruženja penzionera KiM”, ali i da “očekuje da organizatori neće dozvoliti da nesreću naroda i skup iskoriste političke partije, pogotovu ne tzv. Srpska lista, koja pored vlasti u Prištini snosi najveću odgovornost za stanje u kome se naš narod našao”. “SNV KiM ima razumevanje za nezadovoljstvo i brigu, jer je šovinistička i nedemokratska vlast Aljbina Kurtija svojom antisrpskom politikom u potpunosti ugrozila ekonomsku, socijalnu i nacionalnu egzistenciju Srba na KiM”, navodi se u saopštenju u kome se “zahteva od ‘Srpske liste’ da bude što dalje od skupa i ne pokušava da ga upotrebi za svoje političke ciljeve i ‘pranje’ od svoje odgovornosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari