Srpska demokratija: Zvanični Beograd ne preduzima mere kako bi sprečio tihi egzodus Srba sa Kosova 1foto: Srpska demokratija

Srpska demokratija osuđuje onemogućavanje rada privremenih organa i ambulanti u srpskim sredinama na Kosovu.

Privremeni organi Republike Srbije i ambulante koje funkcionišu po sistemu Republike Srbije pružaju brojne usluge građanima srpske nacionalnosti i ostalim građanima na Kosovu, uključujući izdavanje dokumenata, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, navode iz ove stranke.

„Tražimo od međunarodnih aktera na Kosovu da pod hitno reaguju i spreče Vladu Kosova da nastavi da teroriše građane srpske nacionalnosti na Kosovu. Ćutanjem međunarodne zajednice stiče se utisak da se ove akcije legalizuju samovoljom jednog čoveka. Zvanični Beograd takođe ne preduzima odgovarajuće mere i na taj način ne sprečava tihi egzodus Srba sa Kosova. Zahtevamo veću uključenost Srbije i Evropske unije kako se ovakve stvari ubuduće ne bi dešavale. Narod ne sme da ispašta zbog jednostranih odluka autokrate u Prištini“, dodaju u saopštenju.

Problemi ove vrste moraju se rešavati u okviru Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) — a ne ponašanjem koje uliva strah srpskoj zajednici na Kosovu i dovodi do još većeg nepoverenja u kosovske institucije, poručuju.

„Podsećamo da Vlada Kosova ne pruža socijalnu i zdravstvenu zaštitu koja bi bila dovoljna za građane koji žive u srpskim sredinama na Kosovu. Prema tome, Vlada Kosova nema nikakvo moralno pravo da otežava svakodnevicu našim sugrađanima, čineći je nepodnošljivom. Ovu akciju Vlade Kosova smatramo obračunom sa preostalim Srbima na Kosovu. Vlada Kosova isto tako pokazuje da Srbe ne smatra ravnopravnim građanima koji poseduju dvojno državljanstvo, u koje spada i kosovsko“, kažu iz Srpske demokratije, čiji je predsednik Aleksandar Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari