Ministri s kojima su razgovarali novinari Danasa tvrde da se nisu prepoznali u poruci predsednika Republike Borisa Tadića da nije zadovoljan radom pojedinih članova Vlade. Tadić je pre dva dana istakao da će Vlada u narednom periodu zbog izveštaja Državne revizorske institucije morati veoma ozbiljno da analizira rad pojedinih ministarstava, jer su prema izveštaju DRI nenamenski trošila sredstva iz budžeta. Međutim, prvi čovek Republike i DS nije želeo da imenuje ministre za koje je ustvrdio da „ne rade dobro“.


Ipak, iako premijer Mirko Cvetković ističe da „tim koji pobeđuje ne treba menjati“, njegov zamenik i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić najavljuje da je rekonstrukcija kabineta ipak verovatna. Cvetković je juče izjavio novinarima da je rekonstrukcija „večno pitanje“, koje se s vremena na vreme aktuelizuje.

– Ako je pitanje u vezi s rezultatima Vlade i ako pogledamo te rezultate, onda tim koji pobeđuje ne treba menjati. Ako je pitanje o rekonstrukciji vezano za izveštaj državnog revizora, o tome smo počeli da razgovaramo, kako bismo sagledali sve činjenice – naglasio je Cvetković.

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, rekao je juče u Užicu da izjava predsednika Republike da neki ministri loše rade ne znači da će biti klasične rekonstrukcije Vlade.

– Ako neki ministar ne radi dobro, on može da bude zamenjen i to možda jeste rekonstrukcija Vlade, ali to ne znači da će biti preraspodele političkih odnosa i ulaska nekih drugih stranaka u Vladu Srbije – objasnio je Dačić.

Na pitanje da li se boji premijerovog poziva na odgovornost zbog nenamenskog trošenja budžetskog novca, Dačić je odgovorio da bi „svi trebalo da se plaše takvih poziva, ali od drugih državnih organa, koji za to umesto političkih prekora izriču mnogo strože kazne“.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, naglašava za Danas da se to ministarstvo „nije prepoznalo“ u kritikama, ali da svako treba da radi svoj posao bolje. On naglašava da su se u ministarstvu koje predvodi sredstva iz budžeta uvek trošila namenski.

– U Ministarstvu zdravlja novac se uvek trošio u skladu sa zakonom. Na nacrt izveštaja Državne revizorske institucije dali smo primedbe, a na predlog izveštaja prigovore, ali nismo dobili nikakav odgovor – ističe Milosavljević.

On kaže da ne želi da polemiše s DRI u medijima, već da bi se o tome moralo diskutovati u nadležnim institucijama, kao što je parlament. Milosavljević optužuje medije, uključujući i Danas, da su na neadekvatan način preneli podatke DRI vezane za Ministarstvo zdravlja.

Verica Kalanović, ministarka za Nacionalni investicioni plan, kaže za Danas da je resor na čijem je čelu u prethodnom periodu radio veoma dobro i da su postignuti rezultati zadovoljavajući.

– Radim najbolje što umem i mogu, a radim i najviše što mogu. Rezultati rada u prethodnoj godini su više nego vidljivi. Ministarstvo je podnelo izveštaj o radu, a na nadležnima za procenu je da daju svoje mišljenje. Lično smatram da je ministarstvo napravilo veliki preporod kada je reč o NIP i da je radilo dobro – naglašava Kalanovićeva.

Snežana Samardžić-Marković, ministarska omladine i sporta, ne oseća se prozvanom.

– Svaka osoba nosi ime i prezime, pa je zato najbolje da pitate predsednika na koga je mislio. Ja se ne osećam prozvanom zato što savesno radim svoj posao, što su potvrdili državni revizor, sportski savezi, omladinske nevladine organizacije, Savet Evrope, Svetska antidoping agencija i drugi – istakla je Samardžić-Marković za Danas.

Svojim radom je zadovoljan i Srđan Srećković, ministar dijaspore, mada ističe da se uvek može raditi bolje.

– Mislim da je veoma značajno da rad svih državnih funkcionera bude izložen kritici javnosti, ali i nadležnih organa. Kroz međusobnu analizu i kritiku može se doći do boljih rezultata – naglašava Srećković. On dodaje da je Ministarstvo dijaspore dobilo podršku članova Vlade za novu politiku prema dijaspori.

Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, slaže se s predsednikovom izjavom da ministarstva treba više da rade, ali se ne oseća prozvanom.

– Ministarstvo za telekomunikacije jedno je od onih koje je imalo najviše procente u ispunjenosti projekata. Takođe, javnost je najvišom ocenom ocenilo rad ovog ministarstva – kaže Jasna Matić za Danas.

U kabinetu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saše Dragina rekli su nam da su u pripremi program mera za oblasti kojima se Ministarstvo bavi, kao i izveštaj o radu Ministarstva. Kako su nam rekli, ministar Dragin nije raspoložen da odgovara na politička pitanja, već samo na ona koja se odnose na poljoprivredu.

Kritike koje je predsednik Tadić uputio na rad ministarstava nisu želeli da komentarišu ni u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kao ni ministri vera Bogoljub Šijaković, kulture Nebojša Bradić i pravde Snežana Malović.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ranije su se oglasili i izneli svoje stavove prema Tadićevim kritikama. Ljajić je kazao da se nije prepoznao u kritikama, ali i ocenio da ne rade svi ministri dovoljno dobro, što je podržao i Dinkić.

Racionalnije korisnije

Novi Sad – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak da i on i premijer Mirko Cvetković smatraju da bi racionalnija vlada bila korisna, ali je dodao da treba sagledati da li je rekonstrukcija vlade, a pre svega smanjenje broja ministarstava moguće. „Ne smemo da obećamo ono što nije moguće da se ispuni. Učinićemo sve da u budućnosti idemo ka jednoj racionalnoj vladi“, rekao je Tadić u Novom Sadu i dodao da je za to potrebna saglasnost svih partnera u Vladi. On je naglasio da je rekonstrukcija vlade pre svega u nadležnosti premijera, ali i da je spreman da da svoj doprinos kao prvi čovek jedne od vladajućih stranaka. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari