Proširenje EU je mrtvo, šta dolazi umesto toga?

Ostavite komentar


  1. Evropu nikada nije ni interesovalo da Srbija i pravoslavni delovi uđu u EU. Samo su bili zainteresovani za HR i SLO kao Nemačke saveznike u Trećem Raihu. Ostale zemlje primljene bez uslova imale su jedan drugi cilj. NATO na granicama Rusije zato su hitno primljene. Srbija se zanosi da je deo TE Evrope. Nije i neće ni biti jer je EU u stvari sukcesor Nemačke dominacije njom i u stvari sukcesor ali sada IV Raiha na malo drugačiji način i uz veliku pomoć Amerike u kojoj je proširen uticaj bivših nacista na visokim položajima. Obratite samo na prezimena tih ljudi i razmislite da li je ovo tačno ako ste neverne Tome.

    1. najlakše je druge kriviti za neuspeh
      lakse je verovati u teorije zavere nego u argumente
      a, ogledalo i samokritičnost su kod nas nepoznat pojam

    2. Zasto prosipas to po novinama Danas? Zar nema neka stranica gde ce da ti pritiskaju na +/-? Ovo je stranica posvecena ljudima koji veruju u dobro, inteligentno, istinito i razumno.
      „Drakula cipuje nacisticke silikone protiv sveznanja negenociodnog pravoslavnog opstanka velikih nas“ okaci macku o rep, sami smo odgovorni za svoja dela.

      1. Како је могуће веровати у добро, интелигентно и разумно а следити идеје Западне Европе? Западна Европа су идеје ратова, колонијалних освајања, одвођења у робље, изазивање два светска рата, … Шта таква чињења имају са „веровањем у добро, интелигентно и разумно“? Или ћете покушати да кажете да су се променили па су сада након хиљаду година таквог чињења постали добри? Ако је тако зашто су разорили Сирију, Ирак, Либију, СФРЈ, Украјину, …? Нешто Вам се ту не слаже!

        1. Siriju Asad,Irak Sadam,Libiju Gadafi,SFRJ Milosevic,Ukrajinu komsija sa istoka. Sve go diktator uz frazu ili ja ili smrt! Gde je tu EU?

      2. U komentaru kog kritikujete, nije bas sve neinteligentno, neistinito i nerazumno. Slazem se da smo sami odgovorni za svoja dela. Sami smo birali one sto nas vode po putu bez alternative. Niko nas nije upozorio da na svakom putu postoje i prepreke, pa jos ako je bez alternative, znaci, nema nazad, mora da se plati putarina. Bogami, naplacasmo se. Poklekli pred mnogim pritiscima i ucenama, potpisali mnoge, uglavnom stetne, ugovore i sporazume i dosli do zida. Sada smo tu gde smo, platismo visoku cenu, u nekim situacijama pristali na ponizenja, a rezultat- SIPAK.

  2. Dok smo isporucivali nase ljude Hagu , to je bio i jedan od nepisanih uslova, stalno su napominjali da priznavanje Kosova nece biti uslov. I hop promenise to, a novu zahtevi ce se tek postavljati. Kako neki zahtev resimo izmislice novi.Nismo samo mi krivci….

  3. Ima jedan vrlo poucan govor na pocetku filma Balkanska pravila, gde cemo cuti da cemo u vrlo skorije vreme morati da budemo gori i od samog zla da bi sudbina od nas digla ruke i ostavila nas na miru. Nismo mi ni gori ni bolji od drugih naroda sa balkana, evrope i sveta uopste. Mali smo narod sa prilicno slavnom istorijom koju veliki vrlo dobro znaju i zbog toga nam glavu drze pod vodom non-stop. Drugi deo naseg problema je mnogo lepo opisan u knjizi dr.Arcibalda Rajsa „Cujte Srbi“. U ratu smo sjajni-u miru ocajni. U glavnom, rasplet nam stize i to mnogo brze nego sto mislimo. Budimo slozni, hrabri i pre svega dobri jedni prema drugima-to je put naseg izbavljenja. EU je i onako vestacka tvorevina koja se izlaskom Engleske vec raspada i srecan joj put.

    1. Ivane lepo ste analizirali našu situaciju. Sve se slaže. slažem u potpunosti

    2. Nikada mi nije bilo jasno, zasto je Engleska uopste ulazila u EU.
      Ostrvljani su uvek bili svet za sebe, jos od Henrija VIII i protestantizma, potom industrijske revolucije i poimanja trzista koje se razlikuje od kontinentalnog.
      Bilo je pitanje vremena kad ce da istupe.
      S druge strane, ja ne mislim da je EU vestacka tvorevina, vec prirodan sled EEZ, jer se politika vazda mesa u sve.
      Sudbina Srbije, pak, i ne samo nje, jeste da ona uvek ide grlom u jagode, ili dobrano kasni, pa tako i u zadnje tri decenije. Po prirodi stvari tranzicija je nepravedna, ali isuvise surova, te su ljudi, zemljiste, fabrike postali plen desnice svih fela, pa i levice kao njenog ogranka kolkogod to zvuci neobicno. Svi akteri imaju izrazen licni interes, drzava, pak, bez njega i kompasa.
      Kako se ekonomska struka nije pokazala valjanom – u nenormalnim uslovima nista nije normalno – i ona je lutala od trendova i teorija do saturacije licnih potreba. Drustvenoj svojini niko nije odoleo.
      – Gledaj od cega zivis, covece, imas zenu, decu, cuo sam hiljadu puta. Uzmi i cuti.
      I sada bi narod trebalo da se bori za demokratiju u koloni sa milionerima, protiv milionera.
      Ludo, burazeru !

  4. Profesor Begović je ovo predlagao još pre 7-8 godina. Umesto članstva u EU treba tražiti pristup Evropskom ekonomskom prostoru. Nek napravi list Danas intervju sa njim na ovu temu. Hvala.

  5. Mene sve više frustrira ova tema. Neće biti dragi prijatelji da sve zavisi od nas samih, ima nešto i u volji Berlina. Pa nismo slepi da vidimo da i dan danas su Hrvatska,Rumunija i Bugarska u nekim bitnim stvarima iza nas. Žao mi je dok neki minorni Makroni kao reformišu EU, našoj generaciji vreme prolazi. Za 10 godina EU nam neće ni trebati!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.