Nekoliko hiljada kosovskih Srba juče je u severnom delu Kosovske Mitrovice učestvovalo na mitingu pod sloganom „Stop šiptarskim separatističkim institucijama“, koji su četiri srpske opštine na severu KiM organizovale povodom ubistva bračnog para Jevtić iz Talinovca kod Uroševca. Ljiljana i Milovan Jevtić juče su sahranjeni na groblju u Kraljevu.

Srbi su na protestu u Mitrovici poručili da ne odustaju od mirne borbe za opstanak na KiM. Oni traže da se što pre formira Vlada Srbije, od koje očekuju da „podrži mirnu borbu za opstanak na KiM, odredi strategiju prema kosovskom pitanju, a građanima da saopšti istinu šta u budućnosti želi s njima“. Kosovski Srbi traže od Beograda da ne gasi Ministarstvo za KiM, jer bi to „potvrdilo sumnje da bi i nova vlast podlegla pritiscima Zapada“.

Protestu su prisustvovali načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković, predsednici četiri opštine sa severa KiM, kao i bivši poslanici u Skupštini Srbije Dragiša Đoković i Vladimir Milentijević. Kako je najavljeno, građani će mirnim okupljanjima sprečiti najavljeno otvaranje administrativne kancelarije Vlade Kosova u severnoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari