Protest „Srbija protiv nasilja“: Okupljanje u 18 časova ispred Skupštine i šetnja, a ruta kretanja i blokada saobraćajnica zavise od poteza vlasti 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Na protestu „Srbija protiv nasilja“, zakazanom za 19. maj ispred Skupštine Srbije, jedino je, za sada, izvesno okupljanje građanki i građana, kao i šetnja, a o tome da li će biti blokada ključnih puteva i saobraćajnica opozicionari će odlučiti u odnosu na to kakva će biti reakcija vlasti, kao i okolnosti koje u ovom trenutku nije moguće predvideti, poput, recimo, pitanja da li će poljoprivrednici stići u Beograd.

Kako je Danasu rečeno u opozicionim krugovima, sadržaj nekoliko pretpostavljenih i dogovorenih scenarija za sutrašnji protest drže se u tajnosti kako ne bi došlo do manipulacije.

Kako nam je istaknuto, „ima par scenarija, biće sigurno šetnja, zavisi od poteza vlasti…“.

Protest „Srbija protiv nasilja“ je u dva navrata okupio više desetina hiljada građanki i građana na ulice Beograda i ocenjen je, prema brojnim procenama, kao najmasovnije okupljanje u poslednje dve decenije u Srbiji.

U prošli petak, 12. maja, blokirana je Gazela na puna dva sata.

Reakcija predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, kao i pripadnika njegovog režima, bila je omalovažavajuća kako o broju demonstranata na tim protestima tako i o kvalitetu i sadržaju njihovih zahteva.

U međuvremenu, u utorak, 16. maja, paori širom Srbije krenuli su u protest, nezadovoljni odnosom države prema njihovom poslu i egzistenciji.

Ti protesti su u poslednja dva dana zaoštreni, a blokade puteva počeli da se šire celom zemljom.

Iako bez dodirnih tačaka u pogledu konkretnih zahteva u odnosu na vlast, koje su ispostavili organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ i nezadovoljni poljoprivrednici, postoji mogućnost da se njihov bunt „sudari“ u Beogradu, sutra, 19. maja.

Naime, u ovim trenucima, poljoprivednici iz Šumadije krenuli su ka Beogradu, a mogućnost da im se priključe večeras ili tokom sutrašnjeg dana, najavili su i poljoprivrednici iz više vojvođanskih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari