U Beogradu novi protest “Srbija protiv nasilja” i na dva sata blokiranje Gazele 1foto (BETAPHOTO Miloš Miškov)

U petak 12. maja u 18 sati u Beogradu počinje protest „Srbija protiv nasilja“, a potom i mirna šetnja građana od zgrade Skupštine Srbije, preko Ulice Kneza Miloša do mosta Gazela.

Organizatori iz dela opozicije, najavili su da će most biti dva sata blokiran, a sat vremena pre održavanja skupa, na društvenim mrežama, opozicioni aktivisti javljaju o prisustvu policije u ulicama na delu trase za protest.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Srbije poručili su da bi blokiranje Gazele bilo krivično delo i upozorili da će, ako se to dogodi, biti poduzete određene mere.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je u današnjem obraćanju da policija neće postavljati kordone i da će delovati samo ukoliko budu u pitanju ljudski životi.

Organizatori protesta iz Narodne stranke, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Ne davimo Beograd, Moramo Zajedno, Ekološkog ustanka, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, ranije su saopštili da pozivaju policiju da se ponaša kao i prilikom prvog okupljanja „Srbija protiv nasilja“ u ponedeljak 8. maja.

To je bio miran masovni skup bez i najmanjeg incidenta.

U međuvremenu su predstavnici organizatora predali zahteve Skupštini, Vladi i regulatornim telima za elektronske medije, u kojima traže da parlament raspravlja o bezbednosti nakon dva masovna ubistva 3. i 4, maja, da ministar policije i diretkor BIA podnesu ostavke, kao i da se nasilje u medijima i rijaliti programima kazni i ukine.

U međuvremenu je saopšteno da će se sednica parlamenta, na zahtev trećine poslanika, koji su iz opozicije, održati 18. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari