Održan protest "Sandžak protiv nasilja": Niko nije zadovoljan što se pravda traži na ulici 1Foto: S. N./Danas

Stotinak građana učestvovalo je na protestu „Sandžak protiv nasilja“, koji je održan na gradskom trgu u Novom Pazaru.

Povod za drugi protest bio je napad, pre nedelju dana, na novopazarsku porodicu Aličković. Taj incident još nije dobio konačni epilog.

Protest je organizovalo udruženje Inicijativa slobodnih građana (ISG), čiji su se predsednik i aktivista, Aladin Paučinac i Almir Vrijčanin, obratili Novopazarcima.

-Niko od nas nije zadovoljan što smo ovde, što pravdu moramo da tražimo na ulici, što ne možemo da je dobijemo u institucijama. Ne funkcionišu policija i sudstvo. Mnoge stvari ne funkcionišu u ovoj državi. Kod nas imamo vladavinu zakona sile. Ako si dovoljno moćan, ljudi ne mogu da ti sude – rekao je Vrujačanin.

Predsednik ISG Paučinac je ocenio da ništa ne može da se promeni preko noći. Ali „radimo dan za danom, rešavaćemo slučaj po slučaj“.

-Godinama je čizma na glavi ovog naroda. Oni nam sve ove godine nisu dali da mislimo. Najvažnije od svega je da ne treba da ih se bojimo. Svi koji zastrašuju građane u ovom gradu, neka znaju da će im se to vratiti – poručio je Paučinac.

Pročitani su i zahtevi protesta: revizija sudskih procesa za Fahrudina Skarepa, Fahrudina Mavrića i Ernada Bakana; zatražena je najteža kazna za policajca koji je, 21.maja ove godine, ubio Ervina Ćelahmetovića iz Priboja; najstrože kazne i otkaze za policajce koji nisu sprečili to ubistvo i ubici omogućili bekstvo sa lica mesta; od ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da saopšti šta se dogodilo sa policajcima, koji su u Priboju pevali šovinističke pesme; pooštravanje kaznene politike za ratnohuškaćke retorike i širenje međunacionalne i mešuverske mržnje i stvaranje ambijenta u Sandžaku u kojem će građani živeti u harmoniji.

Ceo protest trajao je oko pola sata. Nije bilo šetnje. Nakon obraćanja predstavnika organizatora, građani su se mirno razišli.

Protest „Sandžak protiv nasilja“ organizovan je drugi put u Novom Pazaru. Prvi je održan 26. maja i na njemu je učestvovao približno isti broj građana kao danas.

Novi Pazar se, na ovaj način, pridružio ostalim gradovima u Srbiji koji organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“.

Sve informacije o protestu pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari