Protest u Velikoj Hoči: Vinar se zavezao za banderu, njegov sin preti da će skočiti s krova 1foto: Printscreen/Facebook/Medija Centar, Čaglavica

Okupljeni Srbi u Velikoj Hoči ne žele da dopuste da Carina Kosova zapleni više od 40 hiljada litara vina i rakije lokalnog proizvođača Srđana Petrovića. Vlasnik Vinarije Petrović je u telefonskom razgovoru sa direktorom Kancelarije za Kim Petrom Petkovićem rekao da je pokušao da se nagodi sa carinskim službenicima, ali da su oni to odbili, prenosi RTV KiM iz Gračanice.

Vlasnik vinarije Srđan Petrović se zavezao se kaišem za banderu, dok njegov sin preti da će skočiti s krova. M.P. je prvobitno s krova sišao, pa se opet popeo, a kako se vidi na snimku na Fejsbuk stranici „Medija centar Čaglavica“ njega na krovu drže tri muškarca.

Vlasnik je pretio i da ća zapaliti automobil.

„Tri dana ih molim da im dam pare. Napraviš prekšaj u saobraćaju i platiš. Napravio sam prekršaj i daj da platim. Ja i sutra treba da živim sa ovim komšijama Albancima. Nudim pare da napunim Kosovo Republiku“, kaže Petrović i dodaje da je bio i u Prištini da moli da plati.

Vlasnik razgovarao sa Petkovićem

„Daj da se nagodimo, da izbegnemo incident, ne želim publicitet. Rekao sam od prvog dana, daj da se nagodimo, kriv sam, daj da platim šta je to što se plaća i da završim problem“, prepričava Petrović direktoru Kancelarije za KiM svoj razgovor sa predstavnicima kosovske carine.

Dodaje da su mu oni rekli da će doći organizovanim transportom iz jedne albanske vinarije da zaplene vino.

Petrović je, kako je rekao u telefonskom razgovoru koji su pratili i mediji i meštani, rekao carinicima da ima preko 20 sorti vina u 30 sudova, te da ne želi da se vino meša prilikom transporta, što su oni takođe ignorisali.

Petrović kaže da je još juče video cisternu koju pripremaju za zaplenu njegovog vina. „To je cisterna od 30 tona, ima samo tri pregrade fizički odvojene, sve ostalo ide zajedno. Nije ni tehnički izvodljivo, nije ni higijenski. Nisu uzeli čak ni uzorak onoga što uzimaju (zaplenjuju)“.

Kazao je da su carinici popisali robu. „Ja sam nudio da platim. Popisali ste robu, dajte da na tu popisanu robu platim vrednost. Nema nikakav nesporazum. Šta tu nije jasno?“.

Kaže da su mu rekli da će uračunati pet do deset godina unazad. „Nema problema. Uračunajte, dajte da završimo. Ne treba nam sve ovo. Izazvaćemo nemir i mojoj porodici i čitavom selu“, objašnjava Petrović.

Petrović je poručio direktoru Kancelarije za KiM da i on i okupljeni meštani očekuju pomoć i podršku Kancelarije.

„Mi smo tu izašli i mi smo rešeni da izbacimo automobile na parking i da ne dozvolimo pristup tehnički da oni dođu. Ja sam zvao prijateljicu i prijatelje u Američkoj ambasadi i rekao da ću moj auto da zapalim u znak protesta. Prvi, sad. Poruka je jasna, oni žele da izvrše pritisak. Krivica jeste krivica. „Koliko to košta?“, platim i idemo dalje. U čemu je problem?“, kazao je Srđan Petrović vlasnik vinarije.

Petković je poručio, što se čulo u telefonskom razgovoru, da je potrebno da se sačuvaju mir i životi meštana, ali je i istakao da potpuno razume revolt.

„To se ne dešava samo danas i nije se dešavalo samo juče. Ta vrsta terora prema Srbima i svemu što je srpsko od strane Aljbina Kurtija traje više godina“, kazao je Petković u telefonskom razgovoru koji su slušali meštani i mediji.

Iz Carine Kosova su saopštili da je kontrolom utvrđeno da proizvođač vina nije registrovan u Agenciji za privredne registre, da je neovlašćeno proizvodio alkoholna pića, da je time oštetio budžet za 38 hiljada evra i da je prekršio zakon Kosova. Oni su naveli da je u pitanju količina od 42 hiljade litara alkoholnih pića.

Petković: Situacija u Velikoj Hoči i dalje napeta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je situacija u Velikoj Hoči i dalje napeta i da specijalne jedinice kosovske policije dolaze sa cisternom da zaplene 42.000 litara vina.

Petković je na Tviteru naveo da je jasno da Kurti želi incidente.

„Situacija u Velikoj Hoči i dalje je napeta! Pozvao sam vlasnika vinice Petrović koji me je obavestio da za sat vremena Rosu dolazi sa cisternom da zapleni 42.000 litara vina! Кurtijeva policija ni jutros nije želela mirno rešenje sa vlasnikom. Jasno je da Кurti želi incidente“, naveo je on.

Carina Kosova je saopštila da je juče “tokom rutinske provere” u Velikoj Hoči utvrdila da je u porodičnoj vinariji Petrović vršena neovlašćena proizvodnja alkoholnih pića što je, kako navode, u suprotnosti sa Zakonom o carini i akcizama i zaplenjuje 42 hiljade litara vina.

Kako navode, vlasnik vinarije je ne poštujući zakonske regulative naneo štetu budžetu od oko 38 hiljada evra.

“Ova neregistrovana poslovna delatnost, koja nije ni podložna sanitarno-higijenskim kontrolama, predstavlja rizik po zdravlje potrošača”, ističu iz Carine, istovremeno navodeći da su pojedini mediji preneli lažne tvrdnje zvaničnika Vlade Srbije o događajima u Vinici Petrović.

Kako navode, u istom selu posluju još dva ovlašćena preduzeća sa istom proizvodnjom u vlasništvu kosovskih državljana srpske nacionalnosti i izmiruju sve zakonske obaveze.

“Delovanje nelegalnih poslova predstavlja nelojalnu konkurenciju legalnim preduzećima”, poručuju iz Carine Kosova.
Tridesetak meštana provelo je noć ispred vinice. Tu su i pripadnici kosovske policije i carine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari