Protesti protiv vlasti u 15 gradova Srbije (VIDEO) 1Foto: Snežana Čongradin

Protesti studenata nezadovoljnih pobedom Aleksandra Vučića održani su danas u oko 15 gradova Srbije.

Protesti organizovani spontano preko društvenih mreža, a na kojima se osim studenata okupljaju i ostali građani, održani  su u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Leskovcu, Lazarevcu, Somboru, Kragujevcu, Požarevcu, Užicu, Šapcu, Kraljevu, Smederevu, Subotici, Boru i Čačku.

Novi protesti najavljeni su i za sutra.

Beograd: Zvuci sirene za uzbunu

Više hiljada okupljenih građana ispred Skupštine Srbije u Beogradu uzvikuje „Vučiću, lopove“ i „Pokrao si izbore“. Kako javljaju reporteri Danasa, na skupu nije bilo stranačkih obeležja, a učesnici su nakon okupljanja krenuli u protestnu šetnju.

Tokom šetnje su zapaljene baklje ispred zgrade RTS, a učesnici protesta su prolazeći, gromoglasno skandirali „p…e prodane“, čuli su se i povici „Slobo, mi te volimo“. Atmosfera je postajala sve oštrija dok kolona nastavlja Takovskom ulicom ka Vladi. Sa razglasa su se uključivali i zvuci sirene za uzbunu. Nije bilo vidljivih pripadnika policije.

Ispred zgrade vlade u Nemanjinoj ulici lutka na naduvavanje okačena na svetiljku izazvala je ovacije mase. Kolona se potom niz Nemanjine spustila u pravcu, sad već kontroverzne četvrti Savamala.

U jednom trenutku na opšte nezadovoljstvo učesnika na čelo kolone je stao predsednik Republikanske stranke Nikola Sandulović, koji nije želeo da se skloni iako su okupljeni govorili da ne žele mešanje političara, javlja reporterka Danasa.

Sinoć su održani prvi protesti pod nazivom „Protest protiv diktature“ u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, na kojima se okupilo više od 10.000 studenata.

Niš: Nećemo Cecu za ministarku

Nećemo diktaturu, hoćemo normalnu u zemlju u kojoj ćemo da živimo normalno. Tražimo da  Aleksandar Vučić poštuje institucije a ne da ih otima, kao i da se opozicija ujedini jer da je to učinila ne bi sada bili ovde, poručila je studentkinja Aleksandra Radenković sinoć u Nišu, na „Protestu protiv diktature“, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, uglavnom studenata i mladih.

Okupljenima na protestu, organizovanom zbog „neregularnih izbora“, na kojima je kao kandidat vlasti Vučić apsolutno favorizovan, obratio se i rezervista iz Kuršumlije Dejan Milošević, koji je pozvao rezerviste i ostale građane da podrže ovakav bunt. Nakon početnog okupljanja na centralnom trgu, organiziovana je protesna šetnja, koja je do zaključenja ovog izdanja još uvek trajala. Građani su skandirali „Vučiću p….u“, „Av av“ i „Gotov si“, a nosili su parole „Puko si“, „Ti nisi naš predsednik“ i „Nećemo Cecu za ministarku“. Incidenata nije bilo, a prisustvo policije bilo je neprimetno.

Protest u Nišu, isprovociran nefer izborima i rezultatima koji zbog toga „nisu realni“, počeo je sinoć, kada se okupilo nekoliko stotina građana, uglavnom mladih. Okupljeni su kazali novinarima da su „svi oni organizatori“, jer su se organizovali spontano, preko društvenih mreža, te da iza njih ne stoji nijedna politička stranka ili predsednički kandidat. Obe večeri prošle su bez stranačkih obeležja, a novinari nisu primetili ni stranačke funkcionere.

Užice: Građani protiv autokratije i medijskog mraka 

Oko dvesta Užičana, nezadovoljnih rezultatima predsedničkih izbora i vlašću Aleksandra Vučića, okupilo se večeras u 18 časova na glavnom gradskom trgu, a potom su, po kiši, prošetali do zgrade Skupštine grada. Učesnici protesta nisu bili zadovoljni odzivom i to su objašnjavali kišom koja je pada celo popodne. 

Protest je najavljen posredstvom društvenih mreža, po ugledu na druge gradove, a na njemu nije bilo stranačkih obeležja. Učesnici protesta, među kojima je bilo i mladih i starijih, duvali su u pištaljke, uzvikivali „Vučiću p…ru“ i „Ua, Vučiću“, nosili manje tarnsprente, koji su nastajali na licu mesta, na kojima je pisalo „Neće vam proći“, „Mali Alek, veliko sra.e“, „I da si Bred Pit dosadio bi na TV-u“…

Protesti protiv vlasti u 15 gradova Srbije (VIDEO) 2

 – Potpuni je medijski mrak i Srbijom vlada jednoumlje. Gde nam je intelektualna elita? Gde su nam akademici? Zašto ćute dvadeset godina? Protesti su jedini način da iskažemo nezadovoljstvo – bio je ogorčen Dragan Milojević, građevinski inženjer, insistirajući na tome da mu se objavi puno ime i prezime, svedočeći o tome da je „pre dvadeset godina učestvovao na sličnim protestima protiv Miloševića“.

Prvi protest u Užicu trajao nešto duže od jednig sata i protekao je mirno, a okupljeni su najavili da će sličnih okupljanja u gradu biti i narednih dana.

Zrenjanin: Građani uzvikivali „Ima nas“

Više stotina Zrenjaninaca okupilo se u 18 časova na Trgu dr Zorana Đinđića, na potestu protiv državne vlasti. Sa transparentima „Stop cenzuri“, „Za slobodu“, „Gotov je“ uzvikivali su „Ima nas“, a svojevrsna kanonada pištaljki i sirena bila je namenjena gradskom odboru SNS ispod čijih prozora su građani demonstrirali nezadovoljstvo.

Među okupljenima je bilo puno mladih, ali i roditelja sa decom, nekadašnjih učesnika protesta iz devedesetih godina, a bilo je i penzionera. Okupljeni, njih oko 400, prošetali su glavnom gradskom ulicom, gradskim trgom, potom Malim mostom do zgrade suda, odakle su nastavili naseljem Mala Amerika. Ovo je drugo okupljanje Zrenjaninaca, a naredno je u sredu, kažu devojke iz neformalne grupe koja je preko Fejsbuka animirala Zrenjaninace na okupljanje.

Novi Sad: Manji incidenti

Studenti i drugi učesnici „Protesta protiv diktature“ okupili su se večeras oko 18 sati u kampusu Novosadskog univerziteta, drugi put za dva dana, a sam protest počeo je uz manje incidente, prenosi Radio 021. Radio 021 prenosi da su dvojica mladića vređala studente i pokušala da pocepaju transparent na početku kolone, sa natpisom „Protiv sistema“.

Malobrojna policija je intervenisala, ali nije udaljila mladiće koji su nastavili da provociraju učesnike protesta. Kolona je zatim krenula od kampusa, prošla pored zgrade Pokrajinske vlade, gde su uzvikivali „Lopovi, lopovi!“, a potom su došli do Trga slobode.

Leskovac: Oni rade, a mi smo neradnici

Više desetina, pretežno mladih ljudi, protestovalo je večeras u Leskovcu protiv rezultata predsedničkih izbora. Oni su se okupili posle poziva na Fejsbuku, a u toku je šetnja centralnim gradskim ulicama.

Okupljeni su se prošetali i ispred sedišta Srpske napredne stranke, gde su se kraće zadržali i uzvikivali „Izlazite napolje“, „Lopovi, lopovi“, „Pokrali ste izbore“, a potom su otišli do sedišta Gradske uprave i slikali se sa komentarom „Ajde da se slikamo, ovi unutra rade, a mi smo neradnici“. Šetnja je protekla bez incidenata i bez ikakvih stranačkih obeležja, a nije bilo povećanog prisustva policije.

Smederevo: Protestno okupljanje i šetnja

U centru Smedereva, kod Fontane, večeras je održano protestno okupljanje više desetina pretežno mladih Smederevaca, ali i baka i roditelja sa decom. Kao što je najavljeno na društvenim mrežama, oni su se priključili protestima koji su juče počeli u Beogradu i proširili se na gradove Srbije.

Na Gradskom trgu u Smederevu je posle 18 časova počelo protestno okupljanje, odakle se povorka, uz zvuke pištaljke i uzvikujući parole, prošetala pored suda do zgrade Gradske uprave Smederevo, gde su se demonstranti kratko zadržali, ponovo uzvikujući parole, ovog puta sa lokalnim kontekstom.

Protestna šetnja, koja je završena okupljanjem na Gradskom trgu, a prema prethodnim najavama, protekla je bez stranačkih obeležja i bilo kakvih incidenata, preneo je regionalni portal Podunavlje.info.

Kraljevo: Sistem te laže

Večeras je grupa od oko dvestotine mahom mladih ljudi organizovala protestnu šetnju od Trga srpskih ratnika  glavnom gradskom ulicom u Kraljevu. Protestanti su posebno glasni bili pred sedištem Gradskog odbora Srpske napredne stranke koje se ,inače, nalazi na tom trgu uzvikujući „Sistem te laže“, „Puk’o si“, „Ima nas“, „AV, AV“, „Vučiću, lopove“….  Posle protestne šetnje i  ponovnog kraćeg zadržavanja na Trgu srpskih ratnika uz neprekidno uzvikivanje parola protiv Aleksandra Vučića  okupljeni protestnti su se razišli uz pozive upućene okupljenima da se sutra, ponovo, u isto vreme u 18 časova okupe ali i da svako sa sobom povede bar još nekoga. Do ovog protesta u Kraljevu došlo je posle poziva upućenog preko društvenih mreža pod nazivom „Protest protiv diktature“.

Sombor: Fotografija čitaoca

Protesti protiv vlasti u 15 gradova Srbije (VIDEO) 3

Vranje: Postojao samo jedan kandidat

U centru grada večeras se pred zgradom Narodnog muzeja u Vranju okupilo pedesetak učenika i studenata izražavajući protest protiv kako su novinarima objasnili „predsedničke kampanje u kojoj je postojao samo jedan kandidat, a svi ostali bili poniženi“.

Okupljeni su sporadično uzvikivali parole protiv Aleksandra Vučića, a građani su sa strane posmatrali dešavanje na Trgu ispred spomenika pevaču Staniši Stošiću. „Sada protestuju, a u nedelju su prespavali izbore, e deco, deco“, čulo se od jedne starije Vranjanke nakon što su joj objasnili zbog čega su se okupili dva dana posle izbora. Skup je trajao oko trideset minuta, bez javnog obraćanja bilo kog od okupljenih i bez prisustva policije. Građani centralne opštine Pčinjskog okruga na ovaj skup pozivani su preko društvenih mreža.

Kragujevac: Protiv neregularnih uslova na izborima

Oko 1.000 Kragujevčana, mahom mladih, protestovalo je danas u centru grada „protiv diktature“ i izbornih rezultata, odnosno neregularnih uslova na minulim predsedničkim izborima i nezapamćenog medijskog i svakog drugog favorizovanja kandidata vlasti Aleksandra Vučića.

Kragujevčani su se, tradicionalno, okupili na centralnom gradskom trgu „kod Krsta“, odakle su otišli ispred zgrade Skupštine grada, gde su protest protiv izbornih neregularnosti izražavali skandiranjem protiv Aleksandra Vučića, od kojih se najglasnije orilo „Vučiću, lopove“.

Organizatori protesta nisu poznati, a osnovano se pretpostavlja da su se i Kragujevčani danas organizovali posredstvom društvenih mreža.

Više od 1.000 učenika i studenata na protestu u Čačku

Više od 1.000 učenika srednjih škola i studenata u Čačku protestovalo je danas u centru grada zbog rezultata predsedničkih izbora, na kojima je pobedio aktuelni premijer Srbije i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Njima su se pridružili i brojni profesori srednjih škola, kao i gradjani koji su zajedno sa njima demonstrirali na gradskom tgu i nakon toga išli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Učesnici protesta su se posebno zadržali ispred zgrade lokalne samouprave, kao i ispred sedišta gradske organizacije SNS-a gde su uzvikivali „Ua, Vučiću“, „Vučiću, lopove“, „Hoćemo posao“. Učenici i studenti nosili su transparente na kojima je pisalo „Stop diktaturi“, „Preuzmi odgovornost, a ne sandvič“, „Sloboda medija“, „Vučić nije moj predsednik“.

Među okupljenima bili su i članovi Pokreta srpske omladine, a pojavio se i predsednik Dveri Boško Obradović koji je rekao novinarima da je došao kao gradjanin da podrži učenike i studente. Na gradskom trgu bila su i dva učenika srednje Ekonomske škole koji su držali transparente na kojima je pisalo „Podrška za Vučića“ i „Vučić predsednik“. Na protestu, koji je prošao bez incidenata, nije bilo nikakvih govora. Nije primećeno prisustvo policije. Čačanski učenici i studenti zakazali su današnji protest putem društvenih mreža u znak podrške kolegama koji protestuju u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Na pitanje novinara zašto je protest zakazan u 12.45 većina učenika je odgovorila da je to vreme izmedju dve smene, da ne bi gubili časove.

Protest čačanskih srednjoškolaca i studenata ranije danas osudio je Gradski odbor SNS-a i cenio da predstavljaju „zloupotrebu i izvodjenje mladih na ulice“. „Na taj način direktno se krši izborna volja gradjana i pokušava osporiti ubedljiva i čista pobeda Aleksandra Vučića ostvarena na najdemokratskiji mogući način – na izborima“, navodi se u saopštenju SNS.

Predsednički kandidati podržali protest mladih

Bivši predsednički kandidati Boško Obradović, Ljubiša Preletačević Beli i Saša Janković podržali su proteste mladih i studenata koji su se sinoć održali u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Podršci se pridružila i Nova Srbija Velimira Ilića, prenosi N1.

Boško Obradović, lider Dveri, pohvalio je na Tviteru učesnike protesta rečima „Omladino svaka čast!“ i dodao da učesnici ne smeju da dozvole nikakve provokacije „niti da protest preuzmu strane agenture koje prave obojene revolucije.“

Ljubiša Preletačević Beli je sinoć na svom Tviteru poručio: „Pozdrav za dostojanstveni protest. Samo polako, fino i mangupski“, a danas je na Fejsbuku napisao da ne može nikome da zabrani da ide na proteste, ali da se plaši da će neko iskoristiti omladinu radi svojih stranačkih interesa.

– Nemojte mi nametati da ja treba ispred te omladine da stojim. Ja sam svoju misiju misiju odradio, pokazao sam da može, a sada lepo spremajte lokalne pokrete i menjajte stvari iz korena, ne sa vrha, napisao je Beli.

Podršku je još sinoć izrazio i drugoplasirani na predsedničkim izborima, Saša Janković, koji je na Tviteru napisao: „Dragi mladi ljudi na beogradskim ulicama, izrazite slobodno vaš protest zbog nefer izbora; samo nenasilno i ne dopustite provokacije.To je vaše pravo!“.

Nova Srbija Velimira Ilića danas je saopštila da podržava proteste omladine koja, kako se navodi u saopštenju, prepoznaje nepravdu koja je učinjena u izbornom procesu prema svim kandidatima opozicije, kao i prema građanima kojima nije omogućeno da glasaju.

– Mi stariji smo se borili za demokratiju i nismo uspeli da se izborimo. Na vama je sada teret da se izborite da Srbija bude zemlja u kojoj ćete ostajati, zapošljavati se na osnovu kvaliteta i pravih, a ne lažnih diploma i partijskih knjižica jedne stranke, poručila je Nova Srbija mladima.

Premijer Srbije i novoizabrani predsednik, Aleksandar Vučić, rekao je da su protesti u redu dok nisu nasilni i dodao da svako može da bude srećan ili nesrećan zbog izbornih rezultata.

Premijer Srbije i novoizabrani predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da je Srbija demokratska zemlja i da su protesti zbog izbornih rezultata u redu, sve dok su mirni.

Opširnije u štampanom izdanju Danasa u sredu 5. aprila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari