Protesti širom Srbije ne odlažu izbore u DS 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Protesti protiv aktuelnog režima širom Srbije neće odložiti izbore u Demokratskoj stranci koji su zakazani za drugu polovinu avgusta.

Kao odgovorni ljudi, pre svega zbog korone, sagledaćemo situaciju i organizacioni odbor na čelu sa Vidom Ognjenović će doneti odluku koja je u interesu DS. Bez jake DS nema ni jake opozicije, ni jake Srbije, a to znaju i Dragan Đilas i Aleksandar Vučić i zato obojica imaju isti cilj, gašenje DS – kaže za Danas Radoslav Milojićić, dosadašnji poslanik Demokratske stranke.

Zar vam se ne čini da ovo nije vreme za nove podele Demokratske stranke, već za okupljanje svih slično orijentisanih stranaka i grupacija?

Mi želimo samo izbore u DS, a zauzvrat 144 članova Glavnog odbora dobija epitete lažovi, izdajnici, plaćenici, frakcijaši. Te epitete dobijamo godinama i od Vučića, ali nisam ni sanjao da ćemo ih dobiti od predsednika DS Zorana  Lutovca. Posle lokalnih i parlamentarnih izbora u DS su uvek bili stranački izbori. Ko se plaši izbora ne treba da bude deo DS.

Zar nije malo čudno da povodom demonstracija na beogradskim ulicama iz DS svakodnevno stižu po dva saopštenja, jedno koje potpisuje  Zoran Lutovac, a drugo Dragoslav Šumarac. Šta to govori?

Marjan iz Golupca, Vlada iz Plane, Andrija iz Smedereva, Rile iz Kikinde, Sanja iz Merošine, Buca iz Boljevca, Miloš iz Zaječara, Pele iz Titela su  Demokratska stranka i zato je ona neuništiva. Nije DS jedan čovek, ma kako se zvao. Profesor Šumarac zastupa politiku DS i politiku Đinđića, a Lutovac politiku Boška Obradovića.

Sudeći po izjavama Nebojše Zelenovića, lidera ZZS, struja u DS koja zagovara izbore nema sa kim da se ujedini u veliku DS, osim sa Borisom Tadićem i njegovom SDS. Šta će od svega toga biti?

Podela u DS je političke prirode. Mi smo za Evropu, Đinđića i SDS, a Lutovac je za Rusiju, Mlađu Đorđevića i Dveri. Osim toga, Zelenović je izdao bojkot i žao mi je što je debelo izgubio u Šapcu za koji je govorio da on kontroliše izborni proces i kada se odmori, drugačije će razmišljati.

Zna li se već ko će biti kandidat za predsednika DS i da li će DS na stranačkim izborima odlučivati i o mogućem predsedničkom kandidatu?

Svako ima prava da se kandiduje. Izbori su jedini izlaz iz krize. Vidimo našeg prijatelja Davora iz SDP Hrvatske da je iste večeri raspisao stranačke izbore. Tako rade demokrate, a predsednik DS Lutovac je uspešno obezbedio Vučiću 200 mandata u Skupštini Srbije. Savez za Srbiju se raspao, DS nema nijednog odbornika, stranka je komplet u povereništvu i red je da sa tako jakim rezultatima Lutovac izađe pred članove i pokaže da mu nije kao i Vučiću stalo do fotelje. Ko god ima kapaciteta da ujedini proevropsku opoziciju pobediće najgoru vlast u istoriji Srbije i DS će biti nosilac tih promena.

Nakon avgusta i sprovedenih izbora, mogu li se očekivati dve DS?

Izbori su praznik demokratije u DS i najbolji će pobediti. Vučić je zadužio Srbiju za 12 milijardi, ljudi ostaju bez posla, žito je 17 dinara, knjige su 15.000, kriminal je u porastu. Kada god je Vučić vlast, policija tuče građane i DS se time mora baviti i svi su joj potrebni. Apelujem, molim, preklinjem Lutovca da sedne u svojoj kući, sa svojim članovima i razgovara u interesu DS, jer bez jake DS nema smene banditskog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari