Protiv uvođenja sankcija Rusiji su vlast, opozicija ali i 80 odsto građana: Suzana Grubješić o posledicama neusklađivanja spoljne politike Srbije sa EU 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Protiv uvođenja sankcija Rusiji su i vlast i najveći deo opozicije, a kad bi se pitali građani, sigurna sam da bi bar 80 odsto takođe bilo protiv. S druge strane, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su za sada zadovoljne glasanjem Srbije u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija i osudom ruske agresije na Ukrajinu – ocenjuje za Danas Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, u odgovoru na pitanje postoje li realne, negativne posledice u odnosu na evropske integracije Srbije činjenica to što srpska vlast ne želi da da se priključi sankcijama Rusiji.

Podsetimo, devet poslanika u Evropskom parlamentu iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” poslala je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i Visokom predstavniku Žozepu Borelju u kojem traže privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU dok se ne uskladi sa pozicijama EU po pitanju Rusije.

– Protiv uvođenja sankcija Rusiji su i vlast i najveći deo opozicije, a kad bi se pitali građani, sigurna sam da bi bar 80 odsto takođe bilo protiv. S druge strane, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su za sada zadovoljne glasanjem Srbije u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija i osudom ruske agresije na Ukrajinu – kaže Suzana Grubješić.

napad na stambenu zgradu kijev ukrajina
Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Koje tačno posledice po evropski put Srbije mogu da proizađu iz takve pozicije nije do kraja jasno, smatra naša sagovornica, i dodaje da, „ako pitate Evropsku komisiju odgovor je uvek isti – očekuje se da se Srbija uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što podrazumeva i pridruživanje restriktivnim merama koje EU donosi prema trećim zemljama“.

– Do sada većih posledica nije bilo jer je proces pristupanja i Srbije i ostalih sa Zapadnog Balkana ionako usporen do maksimuma. Međutim, agresija Rusije na Ukrajinu i četiri paketa nikad jačih sankcija koje su podržane od strane svih 27 zemalja članica, na srednji i na dugi rok mogu da sadašnju poziciju Srbije stave pred ozbiljno preispitivanje o određivanju prioriteta i budućem pozicioniranju u ukupnoj spoljnoj politici koja je do sada uspevala da bude multivektorska – zaključuje Suzana Grubješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari