"Kosovska zemlja prepuna je krvi": Rada Trajković i Dragomir Anđelković različito o nemirima na severu Kosova i očekivanjima od Vučića 1Foto: FoNet/AP

„Obraćanje predsednika Vučića očekujemo u smislu nečega što bi trebalo da bude poruka da će imati aktivno učešće u identifikaciji, pomoći istrazi i svemu što bi radilo na deeskalaciji problema na severu Kosova i u službi aktivne pomoći bezbednosnim snagama Kosova i međunarodnoj zajednici“,navodi za Danas savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Rada Trajković povodom današnjih dešavanja u selu Banjska.

„Najveća opasnost sada je za Srba sa Kosova i normalno srpsku crkvu koja je sigurna sam ne svojom voljom postala mesto odakle se pucalo na Kosovsku policiju“,kaže naša sagovornica.

Trajković, koja je i predsedica Evropskog pokreta Srba sa KiM, kaže da poslednje vesti pokazuju da se došlo finalizacije ove akcije, te da bi dobro bi bilo da se tenzije što pre spuste.

„Žao mi je što je ubijen kosovski policajac. Isto tako imamo i žrtve na strani grupacije ili organizacije koju neki definišu kao terorističku, gde je troje ubijeno. Sva sreća ima i nekih koji su živi i privedeni i valjda će oni da daju izjave da bi imali više informacija. Vrlo je važno što se aktivno uključuju predstavnici međunarodne zajednice jer se bojim da sve može da poprimi etnički prefiks. Evo već na ulasku u Prištini su istaknute parole koje govore o smrti policajca koji je etnički Albanac. Mislim da nam ne treba sada ta entička opredeljenost u smislu današnjih dešavanja“, navodi Trajković.

Govoreći o grupi koja je izvršila napad na KP kaže da je ona o paravojna, paramilitarna i parapolicijska, ali da se ne možemo kazati da li je teroristička.

„Definitivno motive njihove će istraga utvrditi, i ono što je sada vrlo važno je da se pozove na mir i predaju, da što više ljudi ostane nepovređeno. Ta kosovska zemlja prepuna je krvi i srpske i albanske, bojim se da ako se nastave sukobi da će biti žrtava koje će nas ponovo zakopati u višedencijsku krizu. Sve žrtve vraćaju procese unazad i nadam se da će biti odgovornosti sa svih strana“, poručuje.

"Kosovska zemlja prepuna je krvi": Rada Trajković i Dragomir Anđelković različito o nemirima na severu Kosova i očekivanjima od Vučića 2
foto M.K./ATAImages

Analitičar Dragomir Anđelović navodi da „dok Vučić 2016. godine nije ukinuo eufemistički nazvanu srpsku Civilnu zaštitu severa Kosova, a to je zapravo bila respektabilna specijalna jedinica, albanske paravojne formacije nisu mogle ni da pomisle da sa uspehom uđu na taj deo još neokupirane naše kosovsko-metohijske teritorije“.

Sukob do koga je danas došlo vidi kao „legitimni odgovor srpskog naroda na severu Kosova na albanski teror koji je omogućen pogrešnim odlukama Beograda“.

„Vučić nema pravo  da zbog ličnog straha od Zapada i dalje beži od toga da zvanična Srbija preduzme odlučne korake i bar delimično ispravi greške koje je učinila u prethodnom periodu. Ako nema drugog rešenja, to podrazumeva i slanje naših vojno-policijskih snaga u brojnosti do 1000 pripadnika, što nam omogućava Rezolucija 1244. To su dovoljne snage da brzo uspostave potpunu kontrolu nad četiri opštine gde Srbi čine preko 95 posto stanovništva. Što se tiče priče o potencijalnoj NATO intervenciji zbog toga, to je obično plašenje građana. Grčka, Mađarska i niz drugih zemalja koje su članice pomenute alijanse, sa tim se ne bi saglasile, a i SAD i drugi promoteri albanskog separatizma ne bi na tome insistirali jer je poslednja stvar koja im sada treba eksplozija na Balkanu dok traje sukob vodećih zapadnih zemalja i njihovih lokalnih marioneta sa Rusijom na Istoku Evrope“, kaže analitičar.

"Kosovska zemlja prepuna je krvi": Rada Trajković i Dragomir Anđelković različito o nemirima na severu Kosova i očekivanjima od Vučića 3
foto Radule Perišić/ATAImages

Anđelković to ne očekuje, jer kaže da aktuelna vlast misli samo o sebi i izbegava zameranja sa bilo kojim svetskim moćnicima.

„Za očekivati je da se ograniči na isprazne jake reči i pozerska pomeranja vojno-policijskih snaga uz administrativnu liniju. Bilo bi pravo čudo da konačno drugačije tj. nacionalno odgovorno postupi“, smatra Anđelković.

Tokom celodnevne razmene vatre, koja je usledila nakon što je nepoznata grupa lišila života jednog, a ranila drugog pripadnika Kosovske policije, ubijeno je troje „napadača“ koji su se nalazili u dvorištu manastira Banjska, gde su upali svojim vozilima.

Uhapšeni su sprovedeni u Južnu Mitrovicu.

Kosovski mediji na albanskom čitav dan spekulišu o nacionalnosti onih koji su pucali na KP, odnosno decidno tvrde da su to Srbi, ali zvanične potvrde i dalje nema.

Najnovije informacije o situaciji na Kosovu i Metohiji pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari