Radeta Arsiću: Ako niste u stanju da obezbedite kvorum, to narod treba da zna 1Vjerica Radeta Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta negodovala je danas zato što predsedavajući sednici Veroljub Arsić nije zvanično obavestio poslanike da se pomera početak sednice Skupštine Srbije i navela da su kvorum dali poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Stranke moderne Srbije (SMS).

„Sednica je trebalo da počne u 10.00. Obaveza je bila da se sednica otvori i da kažete narodu da niste u stanju da obezbedite kvorum i da sednicu odložite za sat vremena, pa ako za sat vremena nemate kvorum onda je sednica morala da se odloži za naredni dan“, rekla je Radeta za skupštinskom govornicom obraćajući se Arsiću.

Radeta je rekla da je sednica umesto u 10.00, počela u 11.17.

„Gospodo iz vladajuće većine nemojte da se igrate, setite se, ovako su neki sazivi završavali pre mnogo godina. Ako niste u stanju da obezbedite kvorum onda kažite, to narod treba da zna“, rekla je Radeta.

Ona je navela da su vladajućoj većini kvorum dali poslanici LSV čiji je predsednik Nenad Čanak, kao i da je danas pokazano da su radikali bili u pravu kada su rekli da je LSV u koaliciji sa vladajućom strankom.

Kako je rekla, kvorum su dali i poslanici SMS „koji su ukrali mandate stranci na čijoj listi su došli u Skupštinu Srbije i sad trguju sa ukradenim mandatima“.

Arsić je rekao da je pravo i obaveza svakog poslanika da učestvuje u radu Skupštine Srbije i da prilikom ulaska u salu ubaci karticu u elektronski sistem.

„Poštujem vašu želju da to ne radite, ali nemojte da napadate druge poslanike ako to rade“, rekao je Arsić i dodao da su na početku radnog dana imali kvorum.

Radeta Arsiću: Ako niste u stanju da obezbedite kvorum, to narod treba da zna 2
Foto: Nenad Đorđević/FoNet

U raspravu se uključio i poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević koji je rekao da su neki poslanici zaboravili da ubace svoje karticu u elektronski sistem i da zato nije bilo kvoruma, na šta je Radeta rekla da je neverovatno koliko vladajuća većina misli „da može da napravi budale od poslanika i javnosti“.

Radeta je ocenila da je ovo što radi vladajuća većina „uvredljivo“, da je to „bezobrazluk i drskost“.

„Sad će ovde nas neko da ubeđuje da bi javnost shvatila kao mi imamo većinu, ali smo zaboravili da ubacimo kartice. Sa vama nešto nije u redu ako ste zaboravili da ubacite kartrice. Priznajte, desilo se to što se desilo, dešava se svima pogotovo kad su u stanju u kakvom se sad nalazi vladajuća većina“, rekla je Radeta.

Ona je rekla da je povređen Poslovnik, dostojanstvo Skupštine Srbije i inteligencija naroda. Arsić je ponovio da je bilo kvoruma u 10.00, da su neki poslanici zaboravili da ubace svoje kartice i da je on mogao da izrazi sumnju u elektronski sistem i traži prebrojavanje, ali je sačekao da se elektronski sistem stabilizuje i počeli su sednicu.

Poslanik SMS Vladimir Đurić rekao je Arsiću da opomene poslanike koji pričaju da je ovde neko nešto ukrao ili prodao osim ako nemaju da pokažu precizne dokaze.

„Najslađe je kad nas radikali optužuju da smo lažna opozicija“, rekao je Đurić i dodao da poslanici SRS sede sat vremena u sali i poigravaju se sa Skupštinom tako što ne ubacuju kartice u elektronski sistem.

Đurić je naveo da bi radikali trebalo da kažu zašto sede u sali, a ne ubacuju kartice i istakao da je dosta poigravanja i zamlaćivanja sitnim šibicarenjem.

Radeta se ponovo javila za reč i rekla da je nedopustivo to što Arsić dozvoljava da se radi i da 30 godina nakon višestranačja u Srbiji vladajuća većina kaže da opozicija treba da da kvorum.

„Ovaj koji se malopre javlja to je onaj koji kaže da se u Srebrenici desio genocid. Sram ga bilo, a bogami i vas kad ste spali na to da vam takav izdajnik daje kvorum“, rekla je Radeta i istakla da je Đurić „lopov koji je ukrao mandat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari