Radić za N1: Do veštački izazvane krize sa registarskim tablicama na Kosovu će brzo doći 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da će do kraja „veštački izazvane“ krize sa registarskim tablicama na Kosovu doći vrlo brzo, „u narednim satima ili danima“.

Radić je za televiziju N1 naveo da će „doći brzo do deeskalacija krize“ jer, kako je naveo „drugačije ne može“, te ukazao da „ni jednoj ni drugoj strani nije potrebno ništa više osim snažne medijske propagande i predstave za tabloide“.

Podsetio je da je 1999. tadašnja država prihvatili da njene snage bezbednosti odu sa Kosova i da je to činjenica i dodao da je “ pozivanje na Rezoluciju 1244 postalo matrica“.

„Mi smo to prihvatili, KFOR je realnost. Ne postoji rizik od radikalnog razvoja situacije, KFOR je suzdržan, to je jasna poruka… samo prisustvo KFOR-a je poruka da ne može nijedna strana da uradi bilo šta što izlazi iz okvira tolerantnog“, rekao je Radić.

Dodaje je da je „ovo (aktuelna dešavanja sa registarskim tablicama) scenario“ koji je već viđen.

„Tenzija je u medijima, problem sa tablicama može da se reši administrativno“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Priština je želela da zastraši, a Srbija je odgovorila.

„Viđena su neka oklopna vozila, političko-propagandni šou, završiće tako što će kriza tiho da se ugasi, u narednih par dana“, rekao je Radić.

On je ocenio da je izjava ministra odbrane Nebojše Stefanovića da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom, „bila potrebna kao spoljnopolitička i propagandna poruka“.

Ocenio je kao „jedinstvenu situacija“ nedavnu zajedničku poseta Raški ministra odbrane Srbije i ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka.

„To je odluka naše vlasti, da se uputi poruka da je Rusija uz nas – da li je to poruka za spoljnu politiku ili za glasače SNS, bilo je potrebno da se pokaže snaga i autoritet vlasti pred glasačima“, rekao je on.

Podsetio je da su se sutradan, pojavili američki i kanadski ataše, te dodao da “ to nema tu težinu jer nisu došli u pratnji Stefanovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari