Radna grupa za vize u Savetu Evropske unije podržala liberalizaciju viza za Kosovo 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Češko predsedništvo Evropske unije saopštilo je danas da je Radna grupa za vize u Savetu Evropske unije generalno podržala liberalizaciju viznog režima za Kosovo, ali uz ocenu da je potrebno razjasniti niz pitanja, prenosi Ekonomija onlajn.

Evropska komisija je predstavila ažurirani izveštaj koji potvrđuje da Kosovo nastavlja da ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima, kaže se u saopštenju.

Češko predsedništvo istovremeno jasno stavlja do znanja da će za napredak u ovom okviru biti neophodno da se razjasni niz pitanja i da se diskusija nastavlja.

Prištinska Koha citira profesora međunarodnog prava Besforta Rečaja da nema razloga za zabrinutost povodom zahteva Francuske da vizna liberalizacija bude povezana sa uvođenjem Evropskog sistema za putne informacije i odobrenja (ETIAS).

Taj uslov može u međuvremenu da bude ispunjen, što bi najveiše za dva meseca odložilo završetak procesa vizne liberalizacije, ocenio je Rečaj.

ETIAS, kroz pretproveru putnika, omogućava kvalitetniji sistem nadzora šengenskih granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari