Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj: Vučić pravi Višegradsku grupu na Balkanu, ali ima jedan "mali" problem 1Foto: N1

Čini mi se da Vučić ima na umu najmanje dva cilja. Prvi je da napravi Višegradsku grupu na Balkanu jer Otvoreni Balkan je „kopi-pejst“ tog projekta. Postoji, međutim, „mali“ problem – kaže za Danas Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj.

Komentarišući poruku premijera Mađarske, Viktora Orbana, koja, uoči izbora u Bosni i Hercegovini, doslovno, glasi: „Božji blagoslov za sve Srbe na Balkanu“, sagovornik Danasa u kontekstu pokušaja suštinskog određenja onoga što znači i predstavlja ova grupa zemalja Evropske unije kao i odnosa sa Srbijom, najpre naznačava da zemlje Višegradske grupe nisu međusobno ratovale.

– Takođe, imale su zajednički cilj – ja bih rekao – „što dalje od Rusije, što brže u EU“. Mi na Balkanu, bolje reći u Srbiji, trenutno imamo, čini mi se, varijantu „što bliže Rusiji, što dalje od EU“ – ističe Radomir Diklić.

Drugi cilj Srbije je, dodaje on, obezbediti unutar EU kakvu – takvu podršku za takvu politiku i „naše stavove oko Kosova“.

Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj: Vučić pravi Višegradsku grupu na Balkanu, ali ima jedan "mali" problem 2
Foto: EPA-EFE/Fernando Villar

– Međutim, mislim da je to račun bez krcmara, koji sedi u Briselu, a njegov ortak u Vašingtonu. Bez namere da bilo koga uvredim podsećam da je još Orvel u „Farmi životinja “ napisao da su „sve životinje ravnopravne, ali su neke ravnopravnije…“

– Višegradska grupa nije izuzetak u EU. Imate Beneluks, koji čine Belgija, Holandija i Luksemburg, kao i Nordijski savet… Svi se oni konsultuju povremeno ali oko specifičnih problema koje ne dovode u pitanje, a to su osnovni postulati funkcionisanja EU – zaključuje Radomir Diklić.

Mađarski premijer Viktor Orban poslao je danas poruku u kojoj direktno podržava aktuelnog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, poznatog po antizapadnim stavovima i bliskosti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari