Radosavljević: Ne bih uvodio sankcije Rusiji 1foto Medija centar

Stav naše koalicije je da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, suverenu državu i članicu UN i povredila njen integritet. Što se sankcija tiče, potrebno je u diplomatskoj ofanzivi objasniti da Srbija kao zemlja koja je godinama bila pogođena sankcijama ima problem sa njihovim uspostavljanjem prema Rusiji, koja je tradicionalni prijatelj Srbije, rekao je kandidat za premijera izborne koalicije “Ajmo ljudi” Goran Radosavljević za Danas.

– Stav naše koalicije je da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, suverenu državu i članicu UN i povredila njen integritet. Što se sankcija tiče, potrebno je u diplomatskoj ofanzivi objasniti da Srbija kao zemlja koja je godinama bila pogođena sankcijama ima problem sa njihovim uspostavljanjem prema Rusiji, koja je tradicionalni prijatelj Srbije. Moji potezi bi bili usmereni ka pronalaženju balansa između zaštite interesa Srbije na evropskom putu i prijateljstva i tradicionalnih veza sa Rusijom. Istovremeno smo i upozorili ovu vladu da se relativno brzo može naći u situaciji da prosto ne može da izbegne sankcije, imajući u vidu razvoj ratnih zbivanja u Ukrajini, ogroman broj žrtava i izbeglica i veliko razaranje. To je izazov o kom se mora aktivno i strateški razmišljati već sada. Svakako, u ovom trenutku, kao premijer ne bih bio za uvođenje sankcija Rusiji”, kaže za Danas Goran Radosavljević, kandidat za premijera izborne liste “Ajmo ljudi”, odgovarajući na pitanje kakvu će spoljnu politiku voditi u odnosu na rat u Ukrajini, ukoliko postane premijer.

 Ako postanete premijer kakvu ćete ekološku politiku voditi u odnosu na rudarenje litijuma u Srbiji?

– Ne postoji tranziciona zemlja koja je u prethodnih tridesetak godina svoj ekonomski razvoj bazirala na rudarstvu. Ako pođemo od toga, samo to je dovoljno da revidiramo naše prioritete razvoja koji se tiču rudarstva. Sa druge strane, smatram da čist vazduh i voda, te zdrava životna sredina, nemaju alternativu. Stoga sam stava da u ovom trenutku u Srbiji nema prostora za iskopavanje litijuma i da to mora biti zaustavljeno. Međutim, time naši problemi neće biti rešeni. Potrebno je obezbediti da i ostali rudarski projekti, koji su već prisutni u Srbiji, poštuju zakone koji regulišu zaštitu životne sredine. Zakoni moraju biti jednaki za sve, a oni u ovom trenutku to nisu. Pored toga, Srbija mora što pre da uskladi svoje ekološke standarde sa standardima EU i da osnaži institucije. Samo na taj način ćemo obezbediti da građani više nikada ne posumnjaju čije će interese država štititi.

Ako postanete premijer kakav će vaš odnos biti prema slobodi medija i demokratiji?

– Smatram da je sloboda medija jedna od ključnih vrednosti, bez koje nema slobodnog izbora građana, pa samim tim ni demokratskog društva. Samo verodostojno informiran građanina može biti građanin koji je slobodan da bira na demokratskim izborima. Nakon ove vlasti, izazov koji će biti pred nama je i oslobađanje zarobljene kolektivne svesti i oporavak od decenijskog ispiranja mozga u medijskom mraku. Duopol medijskih i kabalovsko distributivnih sistema koji trenutno imamo je jedan od najopasnijih neprijatelja demokratije. Taj problem bismo rešavali uvođenjem institucionalne kontrole i zakonske regulative koja bi sprečila da duopol nadalje anestezira demokratiju i politički život u Srbiji. Građani su izloženi ne samo brutalnoj propagandi režima, već i informativnom zarobljeništvu između dva krupna kapitala koja upravljaju protokom informacija i medijskom agendom. Taj problem mora biti hitno rešen, pre nego što u potpunosti skliznemo u predpolitičko društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari