Radulović: Kfor je suštinski jedini koji garantuje bezbednost Srba na Kosovu 1Foto: Beta/HINA/Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan

Kfor je suštinski jedini koji garantuje bezbednost Srba i pruža zaštitu srpskoj imovini na Kosovu, rekao je danas predstavnik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam Vlade Radulović.

On je za Insajder tako odgovorio na pitanje da li se Kfor pokazao kao partner, te dodao da Beograd nema nikog drugog ko će „u ovom trenutku, na teritoriji“ da garantuje bezbednost građana na Kosovu.

„Teško je sada dati jednu globalnu sliku, ali činjenica je da vi još uvek imate KFOR, i vidite da i na ovoj situaciji…prvo pitanje koje se pokreće (je) komunikacija našeg vojnog vrha sa komandatom KFOR-a“, kazao je

Napomenuo je i da „ta komunikacija sve vreme postoji“.

Rekao je i da je saradnja Srbije sa NATO-om, 16 godina nakon potpisivanja Partnerstva za mir, na najvišem nivou.

Ocenio i da „u ovom trenutku“ sve govori u prilog tome da se u narednim godinama ništa neće menjati.

Podsetio je da Srbija ima „tu samoproklamovanu politiku vojne neutralnosti“, te dodao da ona omogućava saradnju „i sa jednom i sa drugom stranom“, odnosno zapadom i istokom.

„Upravo smo to u proteklom periodu i radili“, istakao je Radulović.

Članstvo Srbije u NATO-u, kako je kazao, „nije nešto što misli da će se menjati u narednom periodu“.

„Imamo najviši mogući stepen saradnje s NATO-om i to je to“, dodao je on.

Rekao je i da, kada se pogleda raspoloženje javnog mnjenja i zvaničan stav države, onda se čini da će na duži vremenski period, postojeći odnos Brisela i Beograda, ostati na sadšnjem nivou.

„Samo intenzitet (saradnje) može varirati“, rekao je Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari