Dragana Rakićfoto FoNet Aleksandar Mijailović

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je danas da su potpisivanjem „Dogovora za pobedu“ opozicione partije poslušale građane koji im poručuju da treba da se ujedine kako bi smenili režim Aleksandra Vučića i da je to rezultat protesta „Srbija protiv nasilja“.

„Ovaj dokument je otvoren poziv svim strankama koje su iskrena opozicija i koje žele da menjaju stvari u Srbiji. Poziva i stranke desnice da se uključe u buđenje nade da su promene moguće“, rekla je Rakić na televiziji N1.

Pojasnila je da je dokument nastao kao rezultat dobre saradnje pet poslaničkih grupa koje su organizatori protesta, ali da postoji i saradnja sa strankama desnice, tako da je on otvoren.

Komentarišući to što Narodna stranka ne učestvuje u ovom procesu, Rakić je rekla da je poziv otvoren i za njih iako je to, kako je navela, „jedina stranka koja se protivi izborima“.

„Mi još ne znamo koji će izbori biti i kada, do definisanja izbornih lista ima vremena i one će biti prilagođene pravim istraživanjima javnog mnjenja“, rekla je Rakić.

Istakla je da nema poverenja u nedavno objavljene rezultate istraživanja agencije „Stata“ i da smatra da ih je „neko naručio“. ;Ona je rekla da u tom istraživanju postoji dosta spornih nalaza i da je to jedno od brojnih istraživanja u kojem su rezultati naručeno.

„Ovde, kod nas, se često istraživanja javnog mnjenja koristi da bi se formiralo javno mnjenje, a ne da bi se ono ispitalo i prikazala realna slika, šta građani misle o društvenim pojavama i rejtingu. Pa se namerno neki lideri i stranke podižu sa rejtingom, a neke se spuštaju, tako da ovo istraživanje ne bih komentarisala“, rekla je Rakić.

Prema tom istraživanju, za vladajuću koaliciju bi glasalo 44 odsto birača, za blok stranaka koje organizuju protest „Srbija protiv nasilja“ 38 odsto, a za stranke koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom bilo bi 11 odsto.

DS prema ovom istraživanju ima rejting 1,2 odsto, dok na primer pokret Radeta Baste ima 2,5 odsto, Nova DSS ima tri odsto, Srbija centar 4,4 a novi pokret Miroslava Aleksića ima rejting 5,5 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari