Rama: Ne može se zamisliti EU koja uključuje Albaniju i druge balkanske zemlje bez Srbije 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Premijer Albanije Edi Rama je, u emisiji „Porta a porta“ italijanskog javnog servisa, izjavio da ne razmišlja o proširenju Evropske unije bez Srbije i da Albanija mora Srbiju da „drži veoma blizu“ i da učini sve kako bi se postiglo političko jedinstvo s njom, prenosi Gazeta ekspres.

Rama je izjavio da je nemoguće zamisliti EU koja uključuje Albaniju i druge balkanske zemlje bez Srbije, prenosi Kosovo online.

Upitan da li se Albanija plaši mogućeg proširenja Evropske unije koja uključuje Srbiju, u trenutku kada se Srbija smatra bliskom Rusiji, Rama je odgovorio da se toga ne plaši, i da je Albanija glas na Zapadnom Balkanu koji kaže da se ne sme izopštiti Srbija.

„S druge strane, naravno da postoje razlike jer Srbija nije sankcionisala Rusiju iz jasnih razloga koji se u nekom trenutku moraju shvatiti kao razlozi političke i istorijske, ali i pragmatične prirode“, podvukao je on.

Upitan kakav je uticaj rata u Ukrajini na Balkanu, a posebno na Albaniju, istakao je da se mora učiniti sve da se izbegne da ratne strasti dovedu do razdora.

„Moramo učiniti sve da izbegnemo da nas ratna strast, recimo, ne uključi u stvaranje sporova između NATO i pro-NATO zemalja članica na Balkanu i između Srbije i zajednica koje pripadaju slovenskom pravoslavnom svetu, koji je usko povezan sa Rusijom“, naglasio je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari