Ramuš Haradinaj danas upućuje Skupštini Kosova nacrt "konačnog sporazuma Kosova i Srbije" 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj danas će uputiti Skupštini Kosova nacrt „konačnog sporazuma Kosova i Srbije“, javlja Kossev.

Njegova stranka zatražila je sednicu parlamenta za petak 25. februar, posvećenu upravo dijalogu sa Beogradom.

Haradinaj predlaže priznavanje državljanstva i nemešanje u unutrašnje i međunarodne poslove i zagovara da budući sporazum bude u skladu sa tri osnovna principa: suverenitet, teritorijalni integritet i ustavnost.

„Republika Kosovo je posvećena da se sporazum mora postići u skladu sa idejom postizanja velikog rešenja na međunarodnom samitu organizovanom pod pokroviteljstvom predsednika Bajdena, predstavnika EU i Ujedinjenog Kraljevstva“, dodaje se u tekstu.

„Veliko rešenje“ treba da obezbedi konačni sporazum i otvori put za tekući dijalog između strana o svim otvorenim pitanjima posle postizanja konačnog sporazuma, navodi Haradinaj.

On smatra da bi, posle tog sporazuma, trebalo nastaviti dijalog o drugim otvorenim pitanjima, uz garancije SAD, EU i Velike Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.