Ramuš Haradinaj: Pismo upućeno SAD, EU i Velikoj Britaniji znak da je Kosovo evroatlantsko 1Foto: Beta

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zahvalio je predstavnicima odbora za spoljne poslove koji su potpisali pismo upućeno visokim zvaničnicima SAD, EU i Velike Britanije u znak podrške Kosovu.

Haradinaj je na Fejsbuku naveo da to pismo pokazuje da je opredeljenje Kosova evroatlantsko.

„Naša dosadašnja dostignuća kao zemlje su zahvaljujući pomoći i koordinaciji sa našim saveznicima, posebno sa SAD. Ovaj čin je pečat da je Kosovo evroatlantsko i da će to opredeljenje biti trajno“, naglasio je Haradinaj.

Podsetimo, predsednici spoljnopolitičkih odbora SAD, Ujedinjenog kraljevstva, Nemačke, Ukrajine, Litvanije, Irske, Islanda, Letonije, Češke, Estonije, pojedini poslanici evropskog i britanskog parlamenta kao i američki kongresmeni Dina Titus i Riči Tores i senator Rob Mendez uputili su pismo zvaničnicima EU, SAD i VB u kojem između ostalog navode da treba promeniti pristup prema Srbiji koji je prema njhovom viđenju previše popustljiv.

„Tražimo od međunarodne zajednice da uči iz naše prošlosti i osigura da na Balkanu ne vodimo politiku usredsređenu na Beograd. Trenutni pristup ne funkcioniše“, napisali su oni.

Takođe pozivaju da se, „razmotriti primena politika diplomatije odvraćanja kako bi se sprečilo dalje pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova.

„Ne treba se kažnjavati oni koji se zalažu za vladavinu prava i demokratiju“, poručili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari