Lobistički pamflet ili pismo upozorenja uoči jesenje ofanzive: Šta je pozadina zahteva da se promeni zapadna politika prema Srbiji? 1foto FoNet Milica Vučković

Nakon letnje pauze administracije EU, od jeseni se očekuje nova diplomatska ofanziva zajedno sa SAD, kako bi se situacija na Kosovu, pogotovo u četiri srpske opštine na severu, dovela pod kontrolu, smanjile tenzije, i nastavio rad na primeni postignutih sporazuma u Briselu i Ohridu.

Do tada i Beograd i Priština su dobili obavaze koje treba da ispune da bi se situacija deeskalrala posle majskog ulaska albanskih gradonačelnika u te četiri opštine i nereda koji su zbog toga nastali.

U međuvremenu dok se glavni igrači, SAD i EU ne vrate na teren, predsednici spoljnopolitičkih odbora SAD, Ujedinjenog kraljevstva, Nemačke, Ukrajine, Litvanije, Irske, Islanda, Letonije, Češke, Estonije, pojedini poslanici evropskog i britanskog parlamenta kao i američki kongresmeni Dina Titus i Riči Tores i senator Rob Mendez uputili su pismo zvaničnicima EU, SAD i VB u kojem između ostalog navode da treba promeniti pristup prema Srbiji koji je prema njhovom viđenju previše popustljiv.

Zanimljivo je da je potpisnik pisma, u kojem se ističe nezavinost Kosova, i Oleksandr Merežki, predsednik spoljnopolitičkog odbora Ukrajine.

Kako u Beogradu shvataju ovo pismo nismo uspeli da saznamo od ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, a do objavljivanja ovog teksta nije bilo ni zvanične reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, za Danas kaže da pismo zapadnih političara predstavlja samo jedan istrošeni i već viđeni lobistički narativ koji pokušava povezati bezbednosnu nestabilnost u južnoj srpskoj pokrajini sa globalnim geopolitičkim kontekstom.

– Priština već duže vreme koristi istovetnu mantru o „nedavnim otkrićima skladišta oružja na severu Kosova i izveštaje o švercu oružja preko granice Srbije i Kosova“ kao spoljnopolitički argument koji je demantovan čak i od NATO odnosno misije KFOR. Politički lideri kojima je pismo upućeno su sasvim sigurno obavešteni o uzrocima eskalacije tenzija na KiM, ali i o nepromenjivom stavu Srbije po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine – navodi on.

Kako dodaje, ovom pismu ne treba davati značaj koje ono nema jer potpisnici pisma nisu obavešteni, niti to treba da budu, o stvarnoj kontribuciji koju Srbija pruža ukrajinskoj borbi za slobodu.

– Zato bih preporučio predsedniku Odbora za spoljne poslove Ukrajine Oleksandru Merežku da se pre potpisivanja ovakvih lobističkih pamfleta, konsultuje sa svojim predsednikom Zelenskim – kaže Lunić.

Ipak, Lunić ukazuje da treba imati u vidu da populizam u savremenom svetu ostavlja duboke tragove u javnom mnjenju, te utiče na politike i spoljnopolitičku orjentaciju mnogih zemalja u svetu.

– Danas je često nemoguće razdvojiti populizam od dezinformacija i malignog delovanja koji mogu za Srbiju predstavljati veliki bezbednosni izazov. Zbog toga, ovakav populistički narativ i dezinformacijski pamflet oličen u pismu zapadnih političara, Srbija ne treba da ignoriše već transparentnom spoljnom politikom da stiče posvećene saveznike i pouzdane partnere. Agresivni tonalitet pisma samo pokazuje da je Beograd na dobrom putu da takve spoljnopolitičke odnose i ostvari – smatra Lunić.

Dragan Šormaz, osnivač Evroatlantskog saveta Srbije, za Danas kaže da trpeljivost EU i USA prema Srbiji proizilazi iz njihove želje da se što pre, ove jeseni, postigne dogovor i potpiše „krajnji pravno obavezujući sporazum“ između Srbije i Kosova, ne iz straha da bi Srbija mogla da pređe na stranu Rusije.

– Srbija je odavno na strani Rusije. Vučić prezire Zapad i sve njegove vrednosti! On se neko vreme krio iza leđa Angele Merkel i mnoge u Srbiji, pa i mene, zavarao da je shvatio realnost i da Srbija treba da postane član EU. On i njegov prošireni kabinet koji sebe zove vladom Srbije više ništa ne rade po tom pitanju. On već godinama truje javni prostor narativom o slobodarskoj politici, nezavisnoj, samostalnoj i neutralnoj. Vojna neutralnost je ruska podvala koju je koristila i u Ukrajini i Moldaviji, ali samo je kod nas preživela. Ko danas kaže da je neutralan u stvari je na strani Rusije. Srbija danas nije nezavisna i suverena, nego ruski sluga, Vučićevom voljom – navodi Šormaz.

Prema njegovim rečima, ovakve inicijative nisu novost, bilo ih je i biće ih.

– Očekujem da će EU i USA prihvatiti promene koje radi Kosovo ovih dana i prebaciti loptu u Vučićevo dvorište. Tražiće od njega da se Srbi na severu vrate u institucije i učestvuju na izborima. Potom da se završi dijalog sporazumom. Od odgovora Srbije na te izazove zavisiće i njihov odnos prema nama. Ako sve ovo uradimo otvoriće nam se pristupni pregovori sa EU, ako ne uradimo, sankcije prema Vulinu će biti sitnica šta će zadesiti Vučića – zaključuje Šormaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari