"Srpska lista zna gde je granica Kosova, registrovana je po tamošnjim zakonima": Za bilo kakve izbore na KiM potrebno najmanje četiri meseca 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Centralna izborna komisija Kosova spremna je da organizuje nove izbore u opštinama na severu Kosova, kad god to zatraže nadležne institucije i da ispuni obaveze koje proizilaze iz Ustava i zakona – izjavio je juče Valjmir Eljezi, portparol CIK.

Iako pojedini kosovski mediji na albanskom jeziku tvrde da je Ministarstvo za lokalnu upravu Kosova pokrenulo procedure za građansku inicijativu za smenu albanskih gradonačelnika opština na severu Kosova, navodno odluku je potpisao resorni ministar Eljbert Krasnići, bivša predsednica CIK-a Valjdete Daka upozorava da način na koji Vlada Aljbina Kurtija pokušava da dođe do novih izbora na severu KiM „nije realan jer Kosovo nema pravnu osnovu za organizovanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o smeni izabranih gradonačelnika“.

Besnik Besljimi, šef kosovskog pregovaračkog tima u briselskim pregovorima, ranije je izjavio da Vlada Kosova od novih albanskih gradonačelnika na severu neće zahtevati da podnesu ostavke.

U Prištini nema jedinstvenog stava ne samo oko procedure, nego i oko zadatih rokova, a problem je izbio i između američkih zvaničnika, Prištine, Srpske liste i Kancelarije za KiM Vlade Srbije oko toga zbog čega su fukcioneri Liste Igor i Slavko Simić prošle nedelje bili u Vašingtonu.

Sporne su granice Srbije i srpski „preduslovi“ za predstojeće izbore na KiM koje su najpre i zapadne diplomate najavljivale kao opšte – parlamentarne i opštinske, da bi se sad priča svela na ponovljeno glasanje u četiri većinski srpske opštine u južnoj Pokrajini, za šta, navodno, navijaju i Kurti i Vučić.

Oni koji se pozivaju na njihove dogovore sa Zapadom tvrde da bi izbore trebalo organizovati odmah „posle letnjih odmora“.

Za medijski najavljenu varijantu smene spornih albanskih gradonačelnika koja predviđa peticiju sa 20 posto prikupljenih potpisa birača, njeno usvajanje u CIK-u i referendum, Administrativno uputstvo bi navodno moralo da se pripremi do prvog septembra, a imenovana je i radna grupa za njegovu izradu na čelu sa Besimom Mirtezanijem.

Mimo problema sa nepouzdanim biračkim spiskovima i činjenice da Kosovo nema zakon o refendumu, pravni eksperti u Prištini ukazuju da su za pripremu bilo kakvih izbora u skladu sa važećim kosovskim propisima potrebna četiri meseca.

Šta je sad sporno u nedavnoj poseti Vašingtonu dvojice Simića iz Srpske liste, a tiče se njihove uloge i predstojećih izbora, na kojima će, kako javno tvrdi Gabrijel Eskobar, Srbi „bezuslovno učestvovati“, jer se na to obavezao predsednik Srbije? Da između Simića i njihovih domaćina ima nekih naknadnih nerazumevanja ne bi se ni znalo da ambasador SAD u Prištini Džozef Hovenijer nije izjavio kako su oni u Vašingtonu čuli da „Srpska lista treba da igra svoju ulogu kao politička stranka u nezavisnom Kosovu“.

– Siguran sam i da su predstavnici Srpske liste čuli očekivanja da i oni i Srbi na Kosovu učestvuju na izborima kada oni budu raspisani. Mislim da su, tokom svog boravka tamo, znali da Amerika smatra Kosovo nezavisnom, demokratskom državom, još od 2008. i da tačno zna gde je granica – severno od Mitrovice – rekao je Hovenijer, kao komentar na izjavu Igora Simića posle posete SAD da su „preduslovi za izbore deeskalacija situacije i povlačenje svih specijalaca sa severa KiM“.

Na Hovenijerove reči prvi je reagovao šef Kancelarija za KiM Petar Petković porukom da Beograd „zna gde su granice na KiM, a to su granice Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom UN 1244“ i da je „Srpska lista izbor i glas srpskog naroda koji brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada“.

„Od svih zvaničnika Srbije vi najbolje znate gde su granice Kosova, što uredno napominjete u svojim zahtevima za posetu Kosovu. S druge strane, Srpska lista je registrovana u CIK Kosova i to prema zakonima Kosova“, uzvratio je juče Petkoviću Blerim Velja, šef kabineta kosovske predsednice.

Oglasila se i Srpska lista, koja je optužila američkog ambasadora da se „dodvorava“ javnosti u Prištini posle posete njenih zvaničnika Vašingtonu, što u Listi „nikako ne mogu da razumeju“.

„Predstavnici Srpske liste gde god bili i sa kim god se sastali uvek će zastupati interese srpskog naroda, jer je to naša dužnost prema građanima koji podržavaju našu stranku. Isto tako želimo da naglasimo da su o našoj politici uvek odlučivali organi Srpske liste poštujući interese naših građana, a ne po diktatu bilo koga, i da će tako biti i dalje“, saopšteno je iz Srpske liste, uz tvrdnju da će se „uvek boriti za opstanak Srba na Kosovu“.

Krasnići: Administrativno uputstvo za celo KiM

Ministar lokalne uprave Eljbert Krasnići juče je, kako prenosi Ekonomija onlajn, u Lipljanu objasnio da bi formirana radna grupa trebalo do 1. septembra da završi projekat Administrativnog uputstva, koje će se odnositi na celo Kosovo, a ne samo na sever. Taj posao, prema njegovim rečima, obuhvata – izradu nacrta dokumenta i sprovođenje javne rasprave. Krasnići kaže da ostavke gradonačelnika ne mogu biti zahtevane, ali da moraju odlučiti pravnim mehanizmima, kao što je u ovom slučaju peticija.

Još 27 srpskih kandidata za KPS

Na trećem konkursu u KPS, koji je bio otvoren od 6. do 26. jula, za policijske službenike prijavilo se 4.407 kandidata, od kojih je 27 iz srpske zajednice, potvrđeno je prištinskom listu Koha ditore u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova. Na osnovu prethodnog konkursa, policijska stanica KPS na severu KiM 24. jula dobila je 74 nova policajca, od kojih su 45 Srbi, što je na terenu izazvalo negodovanje tamošnjih Srba. Pogoto onih koji su prošlog novembra, na osnovu odluke Srpske liste i Aleksandra Vučića ispred kamera skinili uniforme KPS da bi „stali uz svoj narod“. IZ KPS je početkom novembra 2022. izašlo oko 550 Srba.

Prestolonaslednik Aleksandar: Sprečite humanitarnu katastrofu

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević juče je zbog „uznemirujuće vesti o mogućoj humanitarnoj krizi do koje može doći usled nedostatka lekova u Kliničkom centru Kosovske Mitrovice upozorio da bi „neodgovorni i štetni potezi koje su povukle institucije takozvane ‘države Kosovo’ mogli da imaju još ozbiljnije i opasnije posledice po Srbe koji se bore za opstanak u našoj južnoj pokrajini“. „Apelujem na sve one koji imaju uticaja na Aljbina Kurtija da urade sve što je u njihovoj mogućnosti da se humanitarna katastrofa ne dogodi. Srbi su ponosni, i ovakvi pritisci neće pokolebati naš narod u rešenosti da ostane na svojim vekovnim ognjištima na našem KiM. Važno je da se ovo bezumno maltretiranje zaustavi“, istakao je Aleksandar Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari