Rašković Ivić: Građani zbog cenzure nisu ni čuli za sankcije SAD 1Sanda Rašković Ivić Foto: Fonet/Nenad Đorđević (Arhiva)

Sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele protiv Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, sa obrazloženjem da su se bavili organizovanim kriminalom u sprezi sa državom, poprilično su uzdrmale predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Pre svega, zbog nekih najava da slede nove sankcije ljudima njemu bliskim, smatraju sagovornici Danasa, ali i napominju da crni spiskovi SAD-a neće bitnije uticati na javno mnjenje pred predstojeće izbore. To je stoga, kako kažu, jer građani, zahvaljjujući cenzuri medija sa nacionalnom frekvencijom, ni ne znaju da su Veselinović i Radoičić deo kriminalne mreže povezane sa vrhom države. Međutim, američke sankcije mogle bi na duži rok da stegnu omču oko vrata SNS.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, kaže da velika većina građana Srbije ne zna razlog zbog koga su optuženi Radoičić i Veselinović.

”Mnogima ostaje nejasan razlog  stavljanja ove dvojice na crnu listu, a time nemaju ni motiv za promenu mišljenja o Vučićevom režimu. Još ispada kako Amerika progoni patriote“, ocenjuje Rašković Ivić, dok njen stranački kolega generalni sekretar NS, Stefan Jovanović, kaže da treba imati u vidu da se sa Veselinovićem i Radoičićem ne završava priča i da se na toj crnoj listi nalazi još 26 imena, a da je siguran da su u pitanju značajnija imena iz Vučićevog okruženja, i to iz medija, biznisa i SNS-a.

Sagovornici Danasa podsećaju da su glasači Srpske napredne stranke pokazali otpornost i na mnogo veće i glasnije afere. To je i razlog, navodi analitičar Mladen Mrdalj, što se neće dogoditi da na izborima SNS, zbog američke crne liste, izgubi deo birača.

“Ono što je moguće je da te sankcije vode do jačeg upliva SAD na severu Kosova, što bi moglo ohrabriti pobunu protiv Srpske liste i izrastanje poltiičke organizacije, koja bi joj bila trajniji protivnik. To bi već bio solidan udarac režimu u Srbiji, baš kao što bi procesuiranje slučajeva kriminala i korupcije u Crnoj gori moglo razotkriti veze osumničenih sa vlastima u Srbiji, navodi Mrdalj, aludirajući na slučaj Italijana Picarotija, koji investira u Beograd na vodi.

Iako sankcije SAD pojedncima iz SNS, najverovatnije neće uticati neposredno na predstojeće izbore, prema njegovim rečima, na srednji i dugi rok bi mogle da stegnu omču oko vrata SNS.

“Vučić to može preduprediti na dva načina: popuštanjem oko vitalnih srpskih interesa ili ubrzanim zbližavanjem sa Rusijom i Kinom. U prvom slučaju gubi domaću podršku, a u drugom rizikuje da zaštitu od Rusije i Kine ne dobije”, ocenjuje sagovornik Danasa.

Aris Movsesijan, lider Nove stranke, kaže za Danas da nije ovo prvi put da se sankcijama i „crnim listama“ pokazuje stanje stvari u Srbiji. Srbija je to imala i ranije u mnogo izraženijem obliku.

“Moja je strepnja da je ovo samo prvi korak ka umnožavanju sankcija, uvođenju viza za putovanja i slično. Takođe, nije se pokazalo da takve mere pomažu građanima da prihvate realnost i pogubnost ovakve spoljne politike Srbije. To nas i skorija istorija uči. Zato je važno da građani zbog sebe shvate, a ne zbog političara, koliko je važno imati smenjivu vlast, koliko je važna transparentnost svih odluka vlasti i koliko je potrebno što pre odrediti jasan pravac i smer Srbije u međunarodnim odnosima. Onda će to biti Srbija koju će poštovati,”, navodi predsednik Nove stranke i ocenjuje da Vučićev režim svakodnevno zatrpava javno mnjenje dnevnopolitičkim događajima, čime se sprečava zanimanje za veoma važne teme poput sankcija.

A Boško Obradović, lider Dveri smatra da građania Srbije, pored svih afera korupcije u vrhu vlasti, nije potreban niko sa strane da im objašnjava sa kim imaju posla.

“ A posebno ne oni iz stranih ambasada koji podržavaju ovu vlast, jer izlazi u susret brojnim njihovim interesima ko što je „Rio tinto“, praveći od Srbije koloniju i deponiju”, zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari