Pljušte ostavke političara nakon debakla na decembarskim izborima: Čeka li oporavak stranke koje su ostale ispod cenzusa? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ); FoNet Aleksandar Barda; BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO;BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Pravi tektonski potres dogodio se nakon decebarskih izbora, pogotovo u malim strankama koje, mimo očekivanja, ali i objavljenih istraživanja nisu prešle cenzus, ili su ostvarile lošiji rezultat nego na izborima prošle godine.

Ostavke su podnela dva lidera – pokreta Dveri i Narodne stranke, dok su Boris Tadić, lider SDS, i Ivica Dačić, predsednik SPS, ponudili ostavke koje nisu prihvaćene.

Baki Anđelković SPS zamenio SNS-om

Suočen sa padom broja gasača za oko 100.000, lider socijalista je još u izbornoj noći tužnog pogleda priznao da je razočaran izbornim rezultatima i da nešto mora da se menja u SPS i da bi trebalo početi od predsednika stranke.

Međutim, kao što se i očekivalo usledili su telegrami podrške Dačiću i na kraju saopštenje da je rukovodstvo SPS-a podržalo njegov ostanak na čelu stranke. Kao i dalju saradnju sa Srpskom naprednom strankom, koja i je i spustila SPS na mesto trećeplasirane stranke.

Potpuno je ispod radara prošla vest da je nekada visoki funkcioner SPS i čak kandidat za predsednika stranke Zoran Baki Anđelković prešao u naprednjake, podržavši Vučićevu listu „Srbija ne sme da stane“.

Anđelković za Danas nije želeo da komentariše svoj transfer, dok socijalisti to objašnjavaju rečenicom: „Baki je ionako odavno bio glasni Vučićev navijač, tako da njegovo preletanje i nije neka novost“.

Narodna stranka u februaru bira novo rukovodstvo

Dva dana nakon izborng debakla Narode stranke Sanda Rašković Ivić obelodanila je za Danas da lično oseća odgovornost za ovako loš rezultat.

„Smatram da su mi građani poručili da je vreme za povlačenje sa političke scene i to ću i učiniti. Ono što mora da ostane je politika nacionalnog i demokratskog, jer uverena sam da je na duge staze upravo ta politika potrebna Srbiji“, navela je Raškovićeva.

Dan kasnije i pisac Siniša Kovačević podneo je ostavku na mesto potpredsednika Narodne stranke zbog izbornog poraza. On je na društvenoj mreži Iks napisao da onima koji ostaju želi uspeh i sreću.

„Kao jedan od nosilaca liste Narodne stranke na izborima,svestan svoje odgovornosti za izborni poraz,podneo sam neopozivu ostavku na mesto potpredsednika Narodne stranke. Onima koji ostaju da nastave časnu borbu za demokratsku Otadžbinu, želim uspeh i sreću, imaju za šta da se bore“, napisao je Kovačević.

Isti potez povukla je i Ivana Parlić, još jedna potredsednica Narodne stranke koja je za neuspeh i saplitanje u izbornoj kampanji optužila kolege iz Srbija protiv nasilja ,a nda je na red došla i ostavka Vuka Jeremića, lidera narodnjaka.

„Imajući u vidu izborne rezultate, ovo je jedini odgovoran korak kojim se čuva dostojanstvo stranke, i neophodan preduslov za to da bi ona mogla da se ponovo uzdigne, ostajući verna svojoj izvornoj politici i principima“, napisao je Jeremić na društvenoj mreži i dodao da će novog lidera Narodne stranke izabrati članovi na Izbornoj skupštini stranke, da se on neće ponovo kandidovati za predsednika, ali da će novo rukovodstvo imati njegovu bezrezervnu podršku. Nakon njegove, usledile su i ostavke svih članova Predsedništva Narodne stranke .

Danas saznaje da će izborna skupština Narodne stranke biti održana u februaru i da kako sada stoje stvari da će narodnjački odbori, ipak, zahtevati od Jeremića da se ponovo kandiduje za predsednika.

Ostaje da se vidi i koliko će on ostati dosledan obećanju da se neće kandidovati, datom nakon decebarskih izbora, na kojima je njegova stranka zabeležila rezultat od 0,83 odsto.

Sabor Dveri u junu bira novo rukovodstvo

Osim Jeremića, nakon decembarskih izbora neopozivu ostavku podneo je i Boško Obradović, lider Dveri, obećaši da se povlači u Čačak gde će se baviti lokalnom politikom.

„Ne možete imati loš izborni rezultat, a ostati na čelu političke organizacije. To je elementarna etika, to je moral u politici. S obzirom da se Dveri i ja od početka zalažemo moral, vreme je da to sada pokažemo i na sopstvenom primeru“, poručio je Boško Obradović, čiji primer je sledila i Tamara Milenković Kerković, dosadašnja potpredsednica i članica Predsedništva Dveri.

Po odluci Obradovića stranku će do izbora novog rukovodstva voditi Ivan Kostić. Za sada, kako saznajemo nema zvaničnog kandidata za novog predsednika Dveri.

Glavni odbor ove stranke do kraja januara trebalo bi da utvrdi ime novog kandidata, dok bi Sabor Dveri novo rukovodstvo trebalo da izabere u junu naredne godine.

Nije nemoguće i da, upkos povlačenju sa čela stranke, Obradović ponovo bude kandidat za novog – starog predsednika, a na insistiranje članstva.

Dveri su na vanrednim parlamentarnim izborima 2023, gde su nastupale u koaliciji sa Zavetnicima, osvojile 2,78 glasova, što nije bilo dovoljno za prelazak cenzusa od tri odsto, a time ni ulazak u Skupštinu Srbije.

Takođe, ova koalicija nije prešla cenzus ni u Beogradu, tako da odbornike neće imati ni u gradskoj skupštini.

Glavni odbor SDS nije prihvatio Tadićevu ostavku

Ostavku je, nakon odluke građana da ne daju podršku Socijaldemokratskoj stranci, ponudio i Boris Tadić, lider te stranke, ali je Glavni odbor SDS odbio tu ponudu.

Glavni odbor SDS zaključio je da su izbori bili obeležni neregularnostima i da je došlo do izborne krađe velikih razmera, kako na sam dan izbora tako i kroz ceo izborni proces, u kom nisu postojali uslovi za fer i slobodne izbore.

Navedeno je da loš rezultat SDS-a pre svega rezultat okolnosti u kojima su se izbori odigrali, nepostojanja koordinacije unutar opozicije koja bi bila usmerena na sabiranje opozicionih glasova i izborne krađe kroz koju je lista SDS sistematski obarana ispod cenzusa.

„Socijaldemokratska stranka ne priznaje rezultate ovako održanih izbora i od prvog dana učestvuje u protestima tražeći poništavanje izbora na svim nivoima, s obzirom na to da zvanični rezultati ne odgovaraju stvarnoj volji glasača“, navedeno je u saopštenju SDS.

Glavni odbor SDS odbio je ponuđenu Tadićevu ostavku, uz zaključak da je u ovom trenutku ključna borba za odbranu glasova građana i da se stvarni rezultat stranke može izmeriti samo kroz nove izbore koji bi bili održani u regularnim okolnostima.

Prihvaćen je predlog da se u skorije vreme održi i Izborna skupština stranke, kako bi se rukovodstvo stranke prilagodilo novim okolnostima.

Ostavke političara relativno su nov model na našoj političkoj sceni, pa zato ostaje i da se vidi da li će one doprineti da strake krenu putem oporavka.

DSS-u je nakon ostavke i povlačenja iz politike Vojislava Koštunice iz marta 2014. godine trebalo dosta vremena da se vrati u parlamentarni život, dok se DS, nakon ostavke Dragana Šutanovca i debakla na izborima 2018 godine, gotovo do danas nije sasvim oporavio, pre svega zbog unutarstranačkih lomova i cepanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari