boris tadićfoto FoNet Milica Vučković

Sednica Glavnog odbora Socijaldemokratske stranke (SDS) održana je juče i na njoj su predstavnici stranke analizirali održani izbori. Zaključeno je da su izborni bili obeležni neregularnosti i da je došlo do izborne krađe velikih razmera, kako na sam dan izbora tako i kroz ceo izborni proces, u kom nisu postojali uslovi za fer i slobodne izbore, navodi se u saopštenju, koje prenosi N1.

Kako se navodi, loš rezultat SDS-a je pre svega rezultat okolnosti u kojima su se izbori odigrali, nepostojanja koordinacije unutar opozicije koja bi bila usmerena na sabiranje opozicionih glasova i izborne krađe kroz koju je naša lista sistematski obarana ispod cenzusa.

„Socijaldemokratska stranka ne priznaje rezultate ovako održanih izbora i od prvog dana učestvuje u protestima tražeći poništavanje izbora na svim nivoima, s obzirom na to da zvanični rezultati ne odgovaraju stvarnoj volji glasača“, ističe se.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić u svom obraćanju članovima Glavnog odbora je, dodaje se, uprkos svim neregularnostima i izbornoj krađi, preuzeo punu odgovornost za loš rezultat i ponudio svoju ostavku.

„Glavni odbor je odbio njegovu ostavku uz zaključak da je u ovom trenutku ključna borba za odbranu glasova građana i da se stvarni rezultat stranke može izmeriti samo kroz nove izbore koji bi bili održani u regularnim okolnostima. Prihvaćen je predlog da se u skorije vreme održi i Izborna skupština stranke, kako bi se rukovodstvo stranke prilagodilo novim okolnostima“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju su pizvale građane da se priključe protestima i da brane svoje glasove, kao i na to da ne podležu provokacijama i da protesti budu mirni.

Dodaje se da je SDS od prvog dana na ulici uz građane i studente i podsećaju da su odmah pozitivno odgovorili na poziv predstavnika liste Srbija protiv nasilja koji se odnosio na sastanak povodom unutaropozicione koordinacije.

„Obaveštavamo javnost da uprkos svim našim naporima, sa strane liste Srbija protiv nasilja još uvek dalje od upućenog poziva nemamo povratnu reakciju. Takođe, tokom izbornog dana pozvali smo opoziciju da pravni timovi svih opozicionoh stranaka rade zajedno na borbi protiv izborne krađe. Pojedine stranke sa liste Srbija protiv nasilja su istog dana pozitivno odgovorile na taj poziv, ali još uvek nisu preduzeti dalji koraci. Pozivamo još jednom sve opozicione stranke na saradnju i nudimo svu pravnu i svaku drugu vrstu pomoći u zajedničkoj borbi protiv izborne krađe“, navodi se u saopštenju SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari