Da li je desnica skupo platila ceh neujedinjenja u jednu predizbornu kolonu? 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

„Stranke desnice su skupo platile ceh neokupljanja u jednu kolonu. To bi dalo sinergijski efekat i sigurna sam da smo mogli da budemo značajna snaga u Skupštini. Prilika je propuštena ne krivicom Narodne stranke. Miloš Jovanović je mogao da postane lider desnice, a izabrao je da bude lider male grupe koja treba da ima ulogu pomoćnika u formiranju beogradske vlasti“, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, komentarišući sveukupno loš izborni rezultat srpske desnice.

Na tek završenim parlamentarnim izborima, osim koalicije Nada, sve nacionalne stranke ostale su ispod cenzusa, mada Pokret Dveri i srpska stranka Zavetnici gčevito veruju da izborni prag mogu da preskoče zahvaljujući prigovorima i ponovljenim glasanjem na nekim izbornim mestima.

Rašković Ivić: Građani su mi poručii da je vreme da se povučem iz politike

Potpredsednica Narodne stranke priznaje da je izborni rezultat iznenađujuće loš, ali da je na taj rezultat uticalo više faktora.

Da li je desnica skupo platila ceh neujedinjenja u jednu predizbornu kolonu? 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

„Činjenica je da smo u 2022. i 2023. Imali dva velika udara i cepanja, ali je takođe činjenica da ideja demokratskog i nacionalnog nije privlačna našem društvu koje, po rezultatima izbora evidentno preferira čvrstu ruku i očinsku /gazdinsku figuru koja daruje i kažnjava i čiji se potezi ne dovode u pitanje“, navodi Rašković Ivić.

Ona dodaje da lično oseća odgovornost za ovako loš rezultat.

„Smatram da su mi građani poručili da je vreme za povlačenje sa političke scene i to ću i učiniti. Ono što mora da ostane je politika nacionalnog i demokratskog, jer uverena sam da je na duge staze upravo ta politika potrebna Srbiji“, navodi potpredsednica Narodne stranke.

Boško Obradović uveren da su Dveri i Zavetnici preli cenzus

Izbornim rezultatom nije zadovoljan ni Boško Obradović, lider Pokreta Dveri. On kaže da je zajedno sa Zavetnicima očekivao bolji uspeh i tvrdi da je njihova koalicija prešla cenzus na parlamentarnim izborima.

„Naši rezultati govore da smo prešli cenzus na republičkom nivou, a da smo još uvek neizvesni na nivou grada Beograda. Spremamo brojne prigovore na razne izborne neregularnosti i nakon toga će sve zavisiti od ponovljenog glasanja. Što se tiče lokalnih izbora, želeo bih da istaknem nekoliko ozbiljnih rezultata Dveri: 23 odsto u Koceljevi, 14 odsto u Dimitrovgradu i 12 odsto u Loznici, a postali smo parlamentarni i imaćemo svoje odbornike u još 10 gradova i opština: u Prijepolju, Kruševcu, Leskovcu, Lajkovcu, Bogatiću, Trsteniku, Veliki Plani, Smederevu, Beloj Palanci i Aleksandrovcu“, navodi Obradović.

Da li je desnica skupo platila ceh neujedinjenja u jednu predizbornu kolonu? 3
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Lider Dveri bez konkretnog odgovora da li će podržati proteste protv izborne krađe

Na pitanje da li će neko ipak snositi posledice zbog loših procena i odluke da ne dođe do ujednjenja desnice, Obradović kaže da nakon konačnih rezultata izbora sledi analiza, ali da je već sada jasno da će mnogo toga morati da se menja.

„Verujem i dalje da imamo najbolji politički program, da smo imali jednu dobru i poštenu kampanju, ali očito negde grešimo u prezentaciji. Treba reći i da je medijska cenzura i negativna kampanja uperena protiv nas bila ogromna, kao i da je bila greška što se patriotska opozicija nije ujedinila, za šta naša koalicija ne snosi krivicu. Mi smo upravo forsirali ideju Nacionalnog okupljanja. Ali, idemo dalje, borba se nastavlja. Sada smo fokusirani na odbranu parlamentarnog statusa“, ističe lider Dveri.

Na pitanje da li će se pristalice njegove koalicije pridružiti protestu koji najavljuje Srbija protov nasilja zbog izborne krađe , Obradović nije odgovorio konkretno.

Ponovio je da će se danas i sutra biti posvećeni pisanju više stotina prigovora na sve izborne nepravilnosti i neregularnosti i na republičkim i na beogradskim izborima, jer je rok za predaju prigovora sreda u 20 časova.

„Nakon toga ćemo tražiti uvid u birački materijal i uporediti ono što stoji u zapisnicima sa stanjem u vrećama sa glasačkim listićima. Kada uradimo sve to što imamo pravo po zakonu da bismo zaštitili izbornu volju građana, obratićemo se javnosti i izneti dalje korake u našoj borbi“, ističe lider Dveri.

Uspeh i neuspeh uvek imaju više činilaca, tvrdi Vukadinović

Đorđe Vukadinović, urednik Nove Srpske političke misli i zagovornik ujednjenja desnice u predizbornu kolonu i kandidat na listi NS, ocenjuje da uspeh i neuspeh uvek imaju više činilaca.

„No, kada je o evidentnom izbornom neuspehu nacionalne desnice reč, onda se, mislim, kao glavni razlog javlja izostalo, a očekivano ujedinjenje tih snaga, koje je još od početka godine i zajedničkih skupštinskih nastupa, pa i nekih zajednički organizovanih skupova i protesta, bilo smatrano kao gotova stvar. A na kraju do njega nije došlo“, navodi Vukadinović.

Da li je desnica skupo platila ceh neujedinjenja u jednu predizbornu kolonu? 4
foto-FoNet-Milica-Vučković

Dodaje da su negativne posledice tog neuspeha bile još dodatno potencirane činjenicom da je na onoj drugoj, proevropskoj strani opozicionog spektra, došlo do ukrupnjavanja, usled čega je jedan razočarani deo birača ove desne opcije glasao za „Srbiju protiv nasilja“.

„Deo se okrenuo potrazi za novom ponudom na desnici – čime se, delimično, može objasniti uspeh Nestorovićeve liste. Iz ovog negativnog trenda izdvaja se samo koalicija NADA, tj. NDSS i POKS koji su, manje-više, zadržali svoju poziciju, i to, pre svega, zato što su odlučno zaigrali na opciju saradnje sa ovim drugim, građanskim delom opozicije (spremnost na „tehničku vladu“ itd)“, objašnjava urednik NSPM.

Prema njegovim rečima ostatak „nacionalne“ opozicije u tom pogledu imao je duži ili kraći niz uslovljavanja, neretko garniranih i optužbama.

„A oni koji, pak, za tu saradnju sa ‘đilasovcima’ nisu hteli ni da čuju opet su imali Nestorovića kao jasniju i još eksplicitniju opciju, u smislu ‘ni ovi, ni oni’. I tako su Zavetnici-Dveri, NS i SDS-DJB ostali „negde između. Tačnije u političkom bezvazdušnom prostoru“, navodi Vukadinović.

Vučić negovao Nestorovića kao alternativnpg izvođača radova

Zanimljivo je da su tokom predizborne kampanje sva istraživanja pokazivala mnogo bolji izborni reulttat Zavetnika i Dveri, a da se dogodilo da će na kraju ostati ispod cenzusa. Da li je taj rejting bio veštački stvoren, ili je nešto uticalo na njihov pad popularnosti u poslednjem trenutku, ne zna se pouzdano.

Da li je desnica skupo platila ceh neujedinjenja u jednu predizbornu kolonu? 5
foto FoNet Božana Pavlica

Mladen Mrdalj, politikolog, kako kaže , pretpostavlja da su te stranke počele da se otimaju kontroli, što je uvek problem kada investitor uzme izvođača radova.

„Jer izvođač radova ima svoju računicu koju investitor me može uvek i u svemu da iskontroliše. Nestorović je stoga negovan kao Vučićev alternativni izvođač radova koji treba da pripomogne uzdizanju desnice kada njom treba zapretiti Zapadu (Nestorović na listi Dveri na prošlim izborima), ili uništenju desnice (Nestorović sam na ovim izborima)“, navodi Mrdalj.

Prema njegovim rečima sada Vučić mora da počne da neguje alternativu Nestoroviću za slučaj da Nestorovićev imidž propadne kao što se dešava kada naizgled antisistemski političar počne da se svrstava uz vlast, ili uz opoziciju.

„Tada bi Nestorović bio neupotrebljiv. Ako bi kojim slučajem Nestorović pokušao da se osamostali, onda bi mu Vučić zavrnuo pristup glavnim medijima i podstakao nekog sa još neverovatnijim antisistemskim pričama. Desnica se preigrala, jer je počela da veruje da joj nije potrebno ujedinjenje. Sada ostaje da vidimo pod kakve udare će režim staviti DSS i kako će DSS dočekati sledeće izbore“, zaključuje politikolog Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari