ivica dačićfoto FoNet Milica Vučković

Socijalistička patija Srbije na tek završenim parlamentarnim izborima doživela je pravi izborni debakl, tako da će koalicija SPS-JS zajedno u novom sazivu Skupštine Srbije, prema preliminarnim rezultatima, imati čak 14 poslaničkih mesta manje, nego do sada. SPS je tako iz prošlogodišnje uloge tasa na vagi, kad SNS nije mogla da formira vlast bez njih, dospela u poziciju nekog ko čeka ponudu.

Stoga ni ne čudi što je lider socijalista Ivica Dačić pred javnošću ponudio povlačenje sa čela stranke, iako je malo verovatno da će ostavka biti prihvaćena.

„Ovaj rezultat je što se nas tiče nezadovoljavajući i razgovaraću sa kolegama o tome šta je najbolje za stranku u narednom periodu. Moje mišljenje je da je potrebno naći novog lidera SPS-a“, rekao je Dačić.

U SPS za sada ne razmišljaju o smeni Dačića

Njegove stranačke kolege, kako tvrde za Danas, za sada ne razmišljaju o promeni u vrhu stranke, iako se mnogi slažu da im u kampanji nije pomoglo snishodljivo ponašanje prema SNS i zaklinjanje na vernost Aleksandru Vučiću.

„Nećemo žuriti sa odlukama. Sačekaćemo objavljivanje kompletnih rezultata na parlamentarnim, pokrajinskim, beogradskim i lokalnim izborima. Analiziraćemo sve što se dogodilo, pa ćemo tek onda odlučivati da li će neko snositi odgovornost za to što su se glasovi SPS prelili na Srpsku naprednu stranku „, kaže za Danas, jedan od funkcionera SPS.

On podseća da su samo socijalisti do sada u parlamentu imali 23 poslanička mesta, a da je Jedinstvena Srbija imala osam mandata. Sada je, kako kažu, ta brojka znatno smanjena, zamalo prepolovljena, pa naprednjaci mogu da formiraju vlast i bez SPS, dok im je za fomiranje vlasti u Beogradu potreba pomoć socijalista.

Socijalisti će najverovatnije ostati deo vladajuće koalicije

Nema sumnje da će SPS biti deo vladajuće koalicije i na republičkom nivou, ali više neće moći da računa na četiri značajna ministarska mesta, kao i na značajan broj mesta direktora u važnim javnim preduzećima i mesta državnih sekretara. Jednostavno će morati da se zadovolji mrvicama koje im naprednjaci ponude, u znak zavalnosti za podršku koju će dati za formiranje beogradske vlasti.

“Mi smo unapred doneli odluku da smo spremni da nastavimo saradnju u koaliciji sa SNS, naravno ako to bude njihova odluka na svim nivoim. Pošto će na parlamentarnom nivou sama SNS imati apsolutnu većinu, kad je reč o gradskim izborima što se nas tiče mi smo u startu rekli da smo opredeljeni za nastavak koalicije sa SNS i ne razmatramo drugu mogućnost odborničke većine“, objasnio je Dačić u izbornoj noći, za koga je premijersko mesto na koje je tipovao u kampanji sada svetlosnim miljama daleko.

Jedino mesto, gde su socijalisti odneli pobedu nad naprednjacima je opština Surdulica, mesto koje je i dalje ostalo neosvojena tvrđava za Vučića, uprkos njegovoj najavi da socijalistima ni u Surdulici neće prepustiti ni jedan glas.

Zašto je SPS izgubio 150 000 glasova

Sagovornici Danasa tvrde da su socijalisti igrajući na pogrešnu kartu izgubili 150.000 glasova, prepuštajući ih SNS.

„Iako nije prvi put da Ivica Dačić ima gambit za mesto predsednika vlade, ovoga puta je SNS odlučio da prihvati tu igru. Na prošlim izborima SNS je progutao žabu sa kampanjom o premijeru zbog podrške na predsednickim izborima, no ovog puta to nisu morali. Rezultat je nekih 150 hiljada glasova koji su se prelili iz baze SPS u glasove SNS. Razlog tome je što je SNS uložio značajna sredstva u kampanji da SPS stavi u defanzivni položaj“, navodi za Danas Bojan Vranić, profesor na fakultetu Političkih nuka.

Dodaje da je Dačić platio danak podrške Vučiću na predsedničkim izborima time što je tada glasačima rekao “ok je ako glasate za SNS”. Tako da se sada kampanja “Dačić premijer” pretvorila u kampanju “Dačić predsednik SPS”.

„Ukoliko pritisci unutar SPS budu dovoljno jaki, možda će Dačić morati da odstupi s mesta predsednika stranke. No, kako se radi o veštom političaru, moguće je da će ta ostavka biti slična onoj koju je podneo Aleksadar Vučić – formalno nije predsednik, ali i dalje je nosilac stranke“, navodi Vranić.

Anemičan stav SPS oko pitanja Kosova i Rusije

Dragomir Anđeković, politički analitičar, smatra da socijalisti već duže plaćaju cenu zbog snishodljivog ponašanja prema SNS koje traje od 2012. godine, ali i zbog izbegavanja da na adekvatan način odgovore na napade te partije.

„Na ovim izborima ništa novo se nije dogodilo u tom pogledu, da bi to bilo objašnjenje za loš rezultat SPS. Nešto drugo je u pitanju, što je mnogo koštalo i SPS, ali i opoziciju. Pred izbore je iz raznih krugova plasirana dezinformacija da će se Amerikanci u njih umešati mnogo ozbiljnije nego pre, i tako će uticati na to da Vučić omogući makar na beogradskom nivou slobodne izbore. Samim tim stvorena je predstava da će predstavnici SAD imati arbitražnu ulogu u budućem formiranju vlasti na način koji je sličan onome što se dešavalo posle 5. oktobra“, objašnjava Anđelković.

Dodaje da je usled toga i SPS, kako ne bi bio diskvalifikovan za buduće kombinacije, potpuno promenio pristup kampanji. Prošle godine je ta partija nastupala izrazito proruski i nacionalno, a ove je u svim tim pitanjima bila primetno uzdržana. Ponašala se slično kao SNS, odnosno malo jedno, malo drugo, a ništa konkretno.

„Ali problem je što je biračko telo SPS izrazito naklonjeno Rusiji i privrženo odbrani Kosova. Anemičan stav SPS po tim pitanjima deo njegovih nekadašnjih birača je naveo da ga kazne tako što nisu izašli na izbore ili su se preorijentisali na neku drugu, uslovno rečeno, nacionalnu opciju. To je definitvna poruka SPS-u šta oni koji ga načelno podržavaju od njega očekuju. Od toga da li će je vrh te stranke shvatiti i u skladu sa tim postupiti, ko god bio na njenom čelu, zavisi njen opstanak“, navodi Anđelković.

Dačić stranačke probleme rešavao ministarskim mestima

Malo je, ipak, izvesno, slažu se i sagovornici Danasa da će doći do promene u vrhu socijalista, bez obzira što ni ta stranka do sada nije bila imuna na trzavice i raznorazne struje. Poznato je da je bilo neslaganja u vođenju stranke između Dačića na jednoj strani i Braka Ružića i Novice Tončeva na drugoj.

Ali je Dačić taj problem rešio u svoju korist, tako što su i Tončev i Ružić dobili zadovoljenje u vidu ministarskih mesta. Da li će taj sukob sada nakon debakla na izborima biti ponovo potpaljen ostaje da se vidi, ali je jedno sigurno da Dačić ovog puta neće moći da gasi stranačku vatru ministarskim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari