Stojanović: Ni vlast ni opozicija me nisu ubedili da su u pravu 1Foto: Printscreen N1

Politkolog Boban Stojanović izjavio je da predstavnici SNS nisu ubedili njega niti ostale građane u našoj zemlji da imaju većinu za formiranje vlasti u Skupštinu Beograda, kao i da ne isključuje mogućnost da neko od poslanika, sa bilo koje liste, „prebegne“ na stranu vladajuće kolaicije. „Nažalost, naš izborni zakon je potpuno nakaradan jer glasamo isključivo za izborne liste, a sa druge strane apsolutni anonimusi koji se nalaze na izbornim listama vlasnici su svojih mandata“, istakao je Stojanović.

On nije očekivao prema sopstvenom priznanju ono što se događalo u Skupštini Beograda i dodaje da „ne zna šta se krije iza svega toga“.

„Ako bih tumačio ono što su juče rekli predstavnici vladajućih stranaka, zaista jesmo korak bliže novim, ponovljenim izborima u Beogradu. To me sa jedne strane ne iznenađuje, sa druge strane me iznenađuje, jer ima mnogo različitih scenarija koji moraju da budu ispoštovani, uključujući i različite termine za održavanje izbora. Toliko, da beogradski izbori mogu da se dese od sredine aprila do početka avgusta. Ne bih rekao da iko može sa sigurnošću da kaže šta će se desiti do 1. marta, a i posle tog datuma. A nisam siguran da vlast, odnosno Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić znaju šta će uraditi 1. marta“, rekao je Stojanović za N1.

Dodaje da je ključna poruka nakon jučerašnjeg odlaganja sednice da će SNS biti na vlasti ako se lista Nestorovića priključi vladajučoj koaliciji, ali naglašava da to SNS ne odgovara, jer misli da je bolje vlasti da „Nestorovića sačuva za redovne izbore koji slede“.

„On bi u opštinama poput Voždovca ili Vračara mogao da bude tas na vagi koji bi tek tada prešao na stranu Srpske napredne stranke. Sad ispada da sudbina beogradskih izbora zavisi od njega. Postoje dve ključne poruke. Prva sa strane vlast, koja tvrdi da ima većinu, dok opozicija tvrdi da nemaju većinu. Mene nisu ubedili ni jedni ni drugi da su u pravu“, navodi Stojanović.

Ne misli da odlaganje sednice Skupštine Beograda predstavlja pobedu opozicje, ali dodaje da je „dobra stvar što nema dokaza da SNS nema većinu“.

„Pre bih rekao da je poraz SNS-a“, ocenjuje sagovornik N1.

Prema njegovim rečima, ukoliko se SNS odluči za nove izbore, „to znači da je ‘Ipsos’ radio istraživanje prethodna dva meseca, fokus grupe i istraživanje javnog mnjenja i da im je pokazalo da su opozicioni birači ‘ubijeni u pojam’ i da će na ponovljenim izborima vrlo verovatno bolje proći“.

Ocenjuje da bi ponovljeni izbori pokazali vrstu slabosti SNS-a i slaže se da bi glasačima bila poslata poruka o „napuklinama“ u vladajućoj koaliciji.

„I zato oni i pričaju ovu priču: ‘Imamo mi većinu, hoćemo da ona bude snažna i jaka i stabilna’“, objašnjava Stojanović.

On je za SNS rekao da bi značilo da može da pokaže građanima ukoliko bi neko od odbornika sa lista Srbija protiv naislja ili Nada-Novi DSS glasao za njih.

„To bi onda ubacilo rovca u opozicione redove, i poslao bi poruku da i opozicione koalicije na svojim listama imale preletače“, kaže Stojanović.

Međutim, konstatuje da SNS nije nikoga ubedio da ima većinu u Beogradskoj skupštini.

„Dok ne pokažu na neki način da imaju 58 poslanika, ne mogu da verujem u to. Pogotovo ako se ništa ne dogodi do 1. marta. Sama reč: ‘Mi imamo većinu’ ne znači ništa“, zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari