Rasprava o smeni Gašića na vanrednoj sednici 1

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je na zahtev 106 narodnih poslanika, treće vanredno zasedanje za sutra sa početkom u 15 časova.

Na dnevnom redu je izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. do kraja marta 2023. sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima koji je podneo REM, Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do nedavna dva masovna ubistva i „radi utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanju odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera“ .

Poslednja tačka je predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću koji je podneo 61 narodni poslanik u Skupštini.

Te tačke su već na dnevnom redu, ali obzirom da se u ponoć završava redovno zasedanje, rasprava će se nastaviti na vanrednom zasedanju.

Podsetimo, danas su održana dva kolegijuma, sastanka predsednika parlamenta i šefova poslaničkih grupa o sednici koja je u toku, a prvom kolegijumu koji je održan u 9.30 nije postignut dogovor o tome kako ce biti završena sednica sazvana na zahtev opozicije posle dva masovna ubistva.

Opozicija je insistirala da se sednica nastavi sutra, podsećajući da prva sednica redovnog prolećnog zasedanja nije sazvana 1. marta već 50 dana kasnije.

U znak negodovanja zbog Orlićevog predloga da se sedica nastavi pod novim uslovima, u sredu ili četvrtak, zapretili su da će spavati u parlamentu. Naposletku je Orlić za sutra, ipak, zakazao novu vanrednu sednicu , koja praktično predstavlja nastavak započete sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari