Šefovi diplomatije EU i Zapadnog Balkana razgovarali i o sankcijama Rusiji 1Foto: Bojan Cvejić

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković kaže da se u Briselu, na zajedničkom sastanku ministra spoljnih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana razgovaralo, ne samo o situaciji u regionu, već i o krizi na istoku Evrope – odnosno sukobu Rusije i Ukrajine.

Evropska perspektiva regiona i kriza u Ukrajini i mogućnost njenog prelivanja na Zapadni Balkan bile su osnovne teme o kojima su ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovarali sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana.

Ministri su imali priliku da iznesu sve što ih brine u kontekstu ukrajinske krize, ali i bezbednosne situacije u regionu. Razmenili su mišljenje sa kolegama o tim temama i videli gde se koja država nalazi na putu ka EU.

„Bili su to otvoreni i direktni razgovori“ – opšta je ocena ministara spoljnih poslova država sa Zapadnog Balkana, ali je premalo tih informacija izašlo u javnost.

Deo sastanka bio je posvećen i sankcijama koje EU uvodi protiv Rusije zbog napada na suverenu Ukrajinu. Pohvaljene su sve države Zapadnog Balkana koje su uskladile spoljnu politiku sa Unijom, i apelovano je na Srbiju da što pre uvede sankcije Rusiji. Od Srbije se više ne očekuje da to uradi postepeno, već odmah.

U Briselu su svesni da se nisu dovoljno angažovali na Zapadnom Balkanu i sada to žele da promene.

Shvatili su da postoji prostor uticaja koji delimično zauzima Rusija. Kako bi sprečili Rusiju da i dalje opstruiše evrointegracije regiona, žele da je istisnu odatle i da oni zauzmu tu poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari