Poseta višeg savetnika Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država Dereka Šole Šolea Prištini i Beogradu već na prvi pogled bitno se razlikuje. Dok se američki zvaničnik u Prištini osim sa vlastima, sastao i sa opozicijom, civilnim društvom i medijima, utisak je da je susret sa svim zainteresovanim i relevantnim stranama u Beogradu izostao – komentariše za Danas Sofija Popović, novinarka novinarka portala European Western Balkans.

Tokom ranijih poseta međunarodnih zvaničnika, dodaje, mogli smo i da vidimo istovetnu agendu i protokol.

– Tako, ukoliko bi na primer bilo javnih obraćanja u Prištini, mogli smo to da očekujemo i u Beogradu i obrnuto. Ovog puta očigledno je doneta drugačija odluka – ocenjuje sagovornica Danasa.

Podsetimo, nakon Šoleovog izostanka obraćanja široj javnosti, zaobilaženja susreta sa opozicijom u Beogradu, posmatrači prilika ocenili su da su Sjedinjene Američke Države odlučile da “izađu u susret” predsedniku Srbije i da ne obelodane sadržaj razgovora ovog visoko pozicioniranog američkog zvaničnika sa Aleksandrom Vučićem.

"Razgovor između Šolea i Vučića je bio sve sem prijatan": Sofija Popović o izostanku obaveštenja javnosti o ishodu sastanka dvojice zvaničnika 1
Foto: Privatna arhiva

– Nepisano pravilo kaže da ukoliko se ovakav sastanak završi samo šturim saopštenjem, razgovori su bili sve sem prijatni. Neugodan razgovor možda je razlog zašto detalje susreta znamo samo na osnovu onoga što je saopštilo Predsedništvo Srbije. U svakom slučaju, to je nastavak prakse slabe transparentnosti kada su u pitanju pregovori sa Kosovom – smatra Sofija Popović.

Prema njenim rečima, o stanju u dijalogu Kosova i Srbije više smo mogli da čujemo iz Prištine, gde je Šole između ostalog poručio i da trenutno ne postoje preduslovi za sastanak Kurtija i Vučića na najvišem političkom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari