Radomir Lazović: Šole, kakvu to poruku šaljete Srbiji ako vam je Vučić jedini sagovornik? 1foto FoNet Milica Vučković

Kakvu to poruku šaljete Srbiji ako vam je Aleksandar Vučić jedina adresa sa kojom razgovarate? Na Kosovu pričate i sa opozicijom i sa civilnim društvom? Jel to ustupak Aleksandru Vučiću, i zašto?

Ovako je Radomir Lazović, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, odgovorio na pitanje Danasa kako komentariše činjenicu da specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole, tokom današnjeg boravka u Beogradu, nije pozvao predstavnike opozicije da čuje njihove stavove u vezi sa ključnim državnim pitanjima, iako je u Prištini organizovao sastanak sa tamošnjim opozicionarima.

– Opozicija mora biti za stolom svakog razgovora na kojem se govori o budućnosti Srbije zato što će u suprotnom Aleksandar Vučić trgovati i prodati tu budućnost da bi sebi obezbedio apsolitnu moć i opstanak na vlasti. Uloga opozicije je da bude kontrolni faktor vlasti i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici, a ne da nam Vučić prepričava svoje međunarodne avanture i sebe predstavlja kao velilog spasioca svaki put kad se vrati iz Brisela ili Vašingtona. Ako je međunarodna zajednica spremna da to prihvata i očigledno podržava, mi na to ne pristajemo – kaže Radomir Lazović.

Kako dodaje, isti ovaj stav izneo je na sastancima sa ambasadorima Belgije, Italije, Frnacuske, Nemačke i Kanade i zahtevao da strani državnici kada dolaze u Srbiju razgovaraju i sa predstavnicima opozicije, bilo da je reč o rešavanju problema na Kosovu ili drugim važnim međunarodnim temama kako bi dobili pravu sliku o stanju u zemlji.

– Mi to zahtevamo sve vreme, zato što smatramo da Aleksandar Vučić monopolizuje spoljnopolitičke teme kako bi ostao na vlasti. On se bavi svojim interesom, a ne interesom Srbije. U normalnim demokratskim društvima opozicija ima svoju važnu ulogu u politici zemlje, ona se ne isključuje, već je njena uloga kontrolna i nemam nikakvog razloga da tako ne bude i u Srbiji – zaključuje Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari