Šole: Osnivanje ZSO ključno pitanje, nisam došao da bih postavljao ultimatume 1Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole je rekao da nije došao u region da bi postavljao ultimatume već da podrži dijalog u saradnji sa EU koju smatra partnerom.

„Osnivanje ZSO je ključno pitanje koje mora da se reši, o tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo i da treba da bude inplementirano i u skladu sa ustavom Kosova“, napomenuo je Šole.

Šole je na konferenciji za novinare rekao i da ne želi da otkrije na koji će način ubediti Prištinu da sprovede sporazume. Napomenuo je da se nada da će se dijalog unaprediti i odnosi normalizovati.

Šole je rekao da ga je sekretar Blinken zamolio da bude početkom godine upravo na Zapadnom Balkanu jer je ovo ključni trenutak za Evropu zbog rata u Ukrajini, a samim tim i ključan trenutak za region.

Prema njegovim rečima, region ima dosta potencijala, ali i dosta problema koje te potencijale može da ugrozi.

Kako je rekao on veruje u kompromis Beograda i Prištine i da je taj kompromis moguć čak i u ovoj godini, a da put do kompromisa vodi posredstvom dijaloga Beograda i Prištine.

Šole je rekao da je tokom sastanaka sa državnim vrhom Srbije manje pričao ali pažljivo slušao kako oni vide perspektivu Srbije i čitavog regiona.

„Mi verujemo da je osnivanje ZSO u skladu sa ustavom Kosova, a ne da je kontradiktorno. Osnivanje ZSO je ključno pitanje koje mora da se reši. O tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo. Treba da bude inplementirano i u skladu sa ustavom Kosova“, napomenuo je Šole.

Na pitanje da li bi ZSO trebalo da bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, Šole je rekao da ne bi ulazio u detalje kako treba da se sprovede u delo, ali je naglasio da veruje da treba da se sprovede.

„Nisam došao ovde da delim bilo kakave ultimatume, došao sam da izrazim punu podršku dijalogu pod okriljem EU i da istražimo pristupe i načine pod kojim možemo da nastavimo dalje ovim putem. To ćemo uraditi u bliskoj saradnji sa kolegama iz EU“, rekao je Šole.

Dodao je i da je imao razgovore sa predsednikom Srbije, premijerkom i ministrom o brojnim pitanjima kao i da je tokom razgovora istaknuto da je Srbija važan partner i da je cilj da se odnosi dve zemlje još više unaprede.

„Najviše smo pričali o energetici i podržavamo Srbiju u toj oblasti. Posvećeni smo zajedno sa EU da pomognemo na evropskom putu. Pričali smo i o KiM, težimo da se smiri situacija. Znamo da su teške odluke, potrebno je da ohrabimo“, rekao je Šole.

Šole: Izrazio sam zabrinutost zbog delovanja ruske grupe Vagner u Srbiji

Šole je izjavio da je državnom vrhu Srbije izrazio zabrinutost zbog delovanja ruske paravojne grupe Vagner u zemlji i očekivanje da će ono biti okončano.

Na konferenciji za novinare posle odvojenih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, Šole je rekao da su poznate akcije Vagner grupe u ratnim područjima, u Libiji, Centralnoafričkoj Republici i sada u Ukrajini.

„Videli smo da grupa Vagner pokušava da regrutuje vojnike iz Srbije i drugih zemalja, mislimo da to ne treba da se nastavi. Znam da postoji zabrinutost ovde tim povodom, mi smo izneli naše brige. Radujemo se saradnji sa vladom u Beogradu, kao što radimo i sa drugim zemljama, na okončanju tog delovanja“, kazao je Šole.

Ruski državni medij RT, koji je nedavno započeo rad u Srbiji, objavio je prošle nedelje oglas grupe Vagner za regrutovanje dobrovoljaca za rat Rusije protiv Ukrajine.

U Srbiji je zakonom zabranjen odlazak njenih državljana na strana ratišta, a kazne nisu predviđene samo za pojedince i grupe koje odlaze da ratuju, nego i za one koji „vrbuju ili podstiču“ druge da odu na strana ratišta.

Šole je večeras rekao i da SAD veruju da sve države treba da se pridruže sankcijama protiv Rusije „zato što ruske akcije (u Ukrajini) moraju da budu ne samo osuđene, nego i kažnjene“.

„Rusija svakog dana vodi brutalan, neopravdan rat protiv Ukrajine, mi treba da se držimo zajedno, ponašanje Rusije je neprihvatljivo“, naveo je Šole.

Predsednik Vučić saopštio je posle sastanka sa Šoleom da mu je preneo očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze.

Predsednik je ugostio na radnom ručku Dereka Šolea sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, energetskoj bezbednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU s ciljem normalizacije odnosa sa Prištinom.

Predsednik Vučić je upoznao specijalnog savetnika Šolea sa razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, istakavši da Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari