Razvijanjem velike zastave Ukrajine završen beogradski Marš solidarnosti i mira 1Foto: Pixabay/jorono

Razvijanjem zastave Ukrajine duge više desetina metara na beogradskom Trgu Republike završen je Marš solidarnosti koji je povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu okupio nekoliko stotina učesnika.

Marš je krenuo iz Pionirskog parka, a okupljeni su nosili zastave i transparente na ;kojima je pisalo „Ukrajina će pobediti“, „Mir za Ukrajinu“ i „Stop ratu u Ukrajini“ i skandirali „Slava Ukrajini – herojima slava“.

Pored ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača, među učesnicima su bili i šef Delegacije EU, ambasadorka Švedske, predstavnici ambasada SAD, Nemačke i drugih zemalja kao i predstavnici opozicione Zeleno-leve koalicije.

Ambasadorka Švedske, predsedavajuće EU, Anika Ben David izjavila je da je rat u Ukrajini pravi prekretnica za Evropu i svet.

„Jedan čovek je odlučio da prekine mir u Evropi, pa rat definiše naše predsedavanje. Kako vidimo sebe, svet, šta radimo sada i šta ćemo raditi nadalje“, rekla je ona i dodala da je Ukrajina centralna tema švedskog predsedavanja.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre ponovio je podršku Ukrajini.

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač izjavio je da podrška Ukrajini raste, što je, kako je naveo, pokazalo i jučerapnje glasanje na Generalnoj skupštini UN.

„Srećni smo što je Srbija nama prijateljska i istorijski bliska zemlja takođe povećava svoju podršku Ukrajini. ukrajina danas štiti ne samo svoju slobodu već i budućnost demokratije i EU. Od pobede Ukrajine verovatno će zavisiti i sudbina Rusije, da li će njen narod dobiti šansu za sloboidu i dostojanstvo“, rekao je Tolkač okupljenima.

Obraćanje je završio  rečima „Slava Ukrajini, živela Srbija“.

Nastavak današnjih manifestacija, posle „Marša solidarnosti i mira“, je izložba „Godina neukrotivosti“ u Dorćol placu, na kojoj su radovi fotografa agencije Beta Amira Hamzagića, nastali tokom njegove posete Ukrajini u septembru prošle godine i fotografije koje je ustupilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Najavljen je dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić na izložbu, kao i ambasadora Ukrajine i EU, Volodimira Tolkača i Emanuelea Žofrea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari