Prva regionalna konferencija „Evropski studenti za slobodu“ proteklog vikenda je okupila studente sa Balkana i EU na Fakultetu političkih nauka u Beogradu koji su razmatrali širok spektar tema, počev od političke teorije, do libertarijanskih odgovora na praktična politička i ekonomska pitanja.

Jedan od glavnih zaključaka učesnika skupa u organizaciji neprofitnih organizacija Evropski studenti za slobodu (ESFL) i Libertarijanski klub Libek odnosi se na neophodnost dubokih promena u pristupu mnogih zemalja, što bi vodilo ka slobodi tržišta.

Aleksandar Kokotović, regionalni direktor ESFL, za Danas objašnjava da je reč o jednoj od pet regionalnih konferencija koje se održavaju u Evropi i izražava zadovoljstvo što su organizatori uspeli da okupe najveći broj učesnika do sada. „Imali smo izvrsne predavače iz zemlje i inostranstva, sa tri kontinenta, što je doprinelo vrlo živoj diskusiji i odličnoj atmosferi“, navodi Kokotović.

Prema rečima Miloša Nikolića, predsednika Libeka, konferenciju „treba posmatrati iz ugla situacije u celoj Evropi jer se pokazuje na vrlo konkretan način kako građani ispaštaju zbog loših mera vlade“.

„Libek postoji od 2008. i pozicionirali smo se kao edukativni centar koji se bavi promocijama ideje liberalizma, tržišne privrede i vladavine prava. Organizovali smo razne programe za srednjoškolce, podmlatke političkih partija i za studente. Snimili smo i dva dokumentarna filma jer pokušavamo da što široj javnosti predstavimo ideje liberalizma koje su zapostavljene u našem političkom životu pre svega zbog komunističke prošlosti i modela države blagostanja, koji pokazuje svoju nefunkcionalnost“, objašnjava Nikolić za Danas.

Pavle Mihajlović, član Kluba fon Nojman i predavač na konferenciji ESFL, kaže za Danas da je u suštini njegovog predavanja bila teza da je penzioni sistem u Srbiji bankrotirao još pre tri decenije, ukazujući da je prosečna penzija u državi „jedva 200 evra, a tu penziju prima 60 odsto penzionera“. „Dakle, osnovno pitanje glasi postoji li alternativa, kako ljudima obezbediti pristojan život kada odu u penziju. Danas ima više građana Srbije koji primaju penzije od onih koji plaćaju doprinose, zbog čega je neophodno da hitno krenemo u opštu reformu. Jedino održivo dugoročno rešenje jeste privatizacija sistema “, komentariše Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari